Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел иска преки преговори с Москва за "Северен поток" 2

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисията поиска мандат от страните-членки на Европейския съюз за преговори с Русия по проекта "Северен поток" 2.

Газопроводът "Северен поток" свързва Русия с Германия по дъното на Балтийско море, като доставя около 22,5 млрд. m³ газ годишно. Няколко частни германски и европейски фирми искат заедно с руския газов доставчик "Газпром" да удвоят капацитета с нови две тръби в т.нар. проект "Северен поток" 2.

Еврокомисията вижда юридически проблем с морския участък на тръбопровода, който е най-дългият подводен маршрут за експорт на газ в света. Тъй като той е извън ЕС, не е ясно дали за тази морска част се прилагат европейските правила за конкуренция и достъп до тръбата за други доставчици на газ, освен Русия. Ето защо Комисията настоява за сключването на международно споразумение с Москва, което да ѝ даде правно основание да защитава конкуренцията. Целта е да предотвратим правен вакуум, в случай че този проект се изгради, или вариант, в който той се оценява само според законите на чужди държави, обясни говорителят Александър Винтерщайн.

Брюксел се опасява, че няма да има правомощия за санкции срещу страните-акционери Германия, Франция или Холандия, в случай че "Газпром" наложи монопол над доставките по морския участък на тръбопровода. За да получи мандат за преговори, ЕК се нуждае от сложно мнозинство в Съвета на министрите на държавите-членки, като нито Германия, нито Полша самостоятелно имат право на вето.

Политически критики срещу енергийния проект бяха отправени от редица представители на Източна Европа заради риска от заобикалянето на Украйна и Полша като транзитни държави, през които досега Русия доставя синьо гориво на основния си германски потребител. Опасенията са за намаляване сигурността на доставките и увеличаване зависимостта от един източник.

ЕК не даде отговор дали Русия изобщо би искала да преговаря за статута на "Северен поток" 2.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна