Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици кипърци настояха в специална декларация за обединение на острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици кипърци от двете кипърски общности приеха днес в буферната зона на разделената кипърска столица Никозия специална декларация с призив към лидерите на двете кипърски общности за обединение на страната и в подкрепа на международната конференция по Кипърския въпрос, която ще започне своята работа на 28 юни в Женева.

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да изоставят националистическата реторика и взаимните обвинения, да покажат истинско лидерство, за да завършат преговорния процес и да превърнат Кипър в крепост на мира в Източното Средиземноморие. Това заяви днес гражданската инициатива "Да обединим Кипър сега!", по чийто призив за трети път жива верига събра заедно кипърски гърци и кипърски турци и свърза през демаркационната линия двете части на разделената Никозия.

Гражданската иницатива, която продължава протестите си за мир всяка вечер вече три седмици в буферната зона в столицата, се надява, че конференцията в Женева този път ще доведе до решаването на Кипърския проблем и обединяването на острова и народа му. Тя призовава Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, както и страните гаранти Гърция, Турция и Великобритания, да обединят позициите си с визия, смелост и честност за бъдещето на Кипър.

Приветстваната от множеството събрали се хора днес декларация дойде само часове след като ООН обяви, че свиква втората международна конференция по Кипърския въпрос на 28 юни в Женева. В нея освен двамата кипърски лидери ще участват представители на трите страни гаранти Гърция, Турция и Великобритания, както и ЕС като наблюдател. Най-важният въпрос, който се поставя на нея, е за новата система за сигурност и гаранции на бъдещия обединен федерален Кипър. Паралелно ще бъдат обсъдени и всички останали нерешени въпроси в другите пет преговорни глави.

Според политически анализатори и коментатори конференцията в Женева на високо политическо ниво е последният шанс за постигане на федерално решение за обединението на Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна