Eмисия новини
от 09.00 часа

Над един милиард евро са влезли в Гърция по програмата "Златна виза"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над един милиард евро са влезли в Гърция по програмата "Златна виза". Китайци масово купуват недвижими имоти срещу разрешение за пребиваване и бизнес.


Граждани на страни извън Европейския съюз си осигуряват право на пребиваване срещу закупуване на недвижим имот на стойност над 250 хиляди евро.

Втори след китайците са руснаците, закупили имоти. Много от руските инвестиции са насочени в туризма. Руснаци купуват хотели, а руски капитали навлизат и в суперлуксозния туризъм. Собственост на руски граждани и фирми са голяма част от петзвездните хотели. Това е и една от причините за увеличението на руските туристи в Гърция.

В последните месеци и турци купуват както жилища и вили, така и производствени сгради. Прехвърлят бизнеса си в Гърция. Пред медиите турски бизнесмени споделят, че много от европейските им клиенти отказват да посетят Турция, което пренасочва част от бизнеса към Гърция.

Прави впечатление, че на пазара за недвижими имоти се появиха и сирийци, които са със статут на бежанци. Те също купуват имоти и остават за години в Гърция.

Още от

АБВ иска АЕЦ "Белене" да е държавна

публикувано на 20.08.19 в 15:56