Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешните медици са против да се скъсява времето за изследване на алкохолните проби на шофьорите

Снимка: БГНЕС
Работещите в спешната помощ се обявиха срещу проекта за нова наредба, по която шофьорите да бъдат проверявани за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Текстовете не са съгласувани със спешните медици, въпреки че тяхната натовареност ще се увеличи и ще затрудни работата им.

С новата наредба се скъсява времето, в което трябва да се извърши медицинското изследване на шофьора за наличие на алкохол и наркотици - от два часа на 90 минути.

Това доктор Десислава Каталиева, председател на асоциацията на спешните медици, смята за абсурдно.

Наистина, ние сме свръхнатоварени и няма как да се приоритизира нещо, което е визирано в наредба, но не е животозастрашаващо състояние и тези пациенти да ни отнемат от времето, в което трябва да спасяваме живота на пациентите, с които работим.

С новите  текстове спешните центрове са посочени като единствено място, в което могат да се взимат пробите за алкохол и наркотици като отпадат общинските болници и ДКЦ-та, където също има квалифицирани специалисти на денонощни дежурства.

Освен това, медицинските специалисти ще трябва да снемат анамнеза и да описват в документ поведението на лицето, за което се взима проба.

Медицински специалисти трябва да попълват този протокол, а отдолу трябва да се подпише лекар. Как лекар може да се подпише след като той не е извършил медицинското изследване, не е видял пациента или другият вариант, как медицинско лице ще се подпише вместо лекар. Това е документна измама.- каза Кателиева.

Общественото обсъждане на новата наредба приключва утре.

 Становището е изпратено на министъра на здравеопазването.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!