Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гушански сбор по Спасовден

Организатор е НЧ „Развитие-1928“, с. Замфирово, съвместно с Община Берковица, Кметство Замфирово и НПО „Нов Северозапад“

Духови оркестри и кукери са част от изненадите на тазгодишното издание на фолклорния празник в берковското село Замфирово. На 23 и 24 юни на откритата сцена в парка на селото Замфирово ще се проведе традиционния събор.

Начало на празника ще даде концерт, посветен на характерната за Северозапада духова музика, с участието на „Виво Монтана“ и Духов оркестър „Цариброд“, Сърбия.

Официалното откриване на фолклорната програма ще направят домакините от Ансамбъл за изворен фолклор „Гушанци“, които ще пресъздадат обичая „Бабин ден“.

За поредна година в Замфирово ще се състои и преглед на колективите пред Националната секция на ЦИОФФ България, официален партньор на ЮНЕСКО.

За първа година „Гушански сбор по Спасовден“ ще има конкурсен характер. Професионално жури ще оценява художественото ниво на изпълнение на колективите, тяхната атрактивност и уникалност.

В празника ще вземат участие самодейни колективи на високо художествено ниво от цялата страна, като един от най-атрактивните участници ще бъде кукерска група от пернишкото село Люлин.

Изложба на местни занаятчии, демонстрация на старинни игри, етнографска изложба с възможност за снимка за спомен са част от съпътстващите мероприятия на празника.

Вкусна курбан чорба ще се приготвя на място в парка, за всеки, който желае да я опита. 

Празникът ще завърши с концерт, посветен на балканската музика с изпълнения на сръбския оркестър „Златна каляска“ и с празнична заря в небето над Замфирово.

В неделния ден ще има мотокрос в местността „Булван“ и авиошоу на мото и делта планери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна