Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Корназов представя няколко свои проекта в България и Франция

Снимка: kornazov.com

На 13 юни, на сцената на Студио 5 в НДК ще се състои премиерата на проекта, озаглавен съвсем семпло – „Антони Дончев&Георги Корназов”. Нека припомним, че Георги Корназов е един от най-добрите ни тромбонисти, който от години живее във Франция.

Това е моя авторска музика, която записах преди две години заедно с бразилския пианист Леонардо Монтана в албума „Съзнание“ – споделя той. – Предложих на пианиста Антони Дончев да я представим в България и миналата години имахме нещо като предпремиера в джаз клубове в София и Будапеща, но официалната премиера е на 13 юни в Студио 5. Макар да не сме го обявили по този начин, за първи път ще изпълним проекта в завършен вид. В него е включена моя музика и две пиеси от Антони. Предизвикателство е да се музицира в дуо, изпълнителят е изложен на много повече рискове. Съвсем различно е, когато на сцената си обграден с повече хора. Друг нов проект е този, който осъществихме с Живко Петров трио. Не бяхме работили с Живко от много години. Сега написах нови пиеси, той също предостави свои пиеси. Ще представим общата ни програма в началото на август в Бургас и на 30 август в Созопол – на Международния фестивал на изкуствата „Аполония“, на който не съм свирил повече от 10 години.

Между концерта с Антони и августовските ангажименти в България, Георги Корназов ще бъде във Франция, където също има интересни изяви. В гр. Сен Рафаел на Средиземно море ще проведе майсторски клас с ученици от музикалното училище в града. Майсторският клас ще завърши с два концерта. На единия Георги ще свири заедно с учениците. В другия – заедно с преподавателите в училището. Тромбонистът е написал две нови сюити – по една за всеки концерт. След това Георги ще вземе участие в джаз фестивала, който се провежда в Сен Рафаел, заедно с една от своите френски формации.

Проектът се нарича „Брас спирит“ („душата на медните инструменти“ или „медна душа“). Инструментите са тромбон, тромпет, акордеон, барабани и сузафон (инструмент, който е характерен за т.нар. marching bands). Формацията съществува от 2015 г. Изчаквам музиката, която изпълняваме „да узрее“ в процеса на свиренето – като младо вино, оставено да отлежи и да добие повече дълбочина и същност. Написах една сюита в ре мажор – ре минор. Това е концепцията на този проект. Преработих го и за биг бенд нарича се „Отражения“. На френски е -miniscence. Това е игра на думи. От  една страна réminiscence означава реминисценции, отражения. От друга, това тире, което съм поставил, пояснява концепцията ми – произведението е в „ре“ и обединява малки сцени (мини сцени – miniscène). Говорих с Антони Дончев – диригента на Биг бенда на БНР, който изяви желание да го включи в програмата на оркестъра. Надявам се да покани и някои от солистите, с които работя. Най-новото, което направих е това френско-българско трио, с което направихме турне из България. В него сме заедно с българския джаз певец Петър Салчев и един прекрасен френски пианист Армел Дюпа. Доста интересно се получи и се надявам да продължим да работим с това трио. По инициатива на Петър Салчев една българска поетеса написа стихове по моя музика. За мен това е съвсем ново – никога досега не се е случвало мои инструментални композиции да се превърнат в песни. Идеята е да се превърне в по-голям проект, в който да се включи симфоничен оркестър.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!