Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси след солиден спад на акциите от технологичния сектор по цял свят

В понеделник европейските борси се намират под натиск в резултат на агресивни разпродажби на акции от технологичния сектор, дължащи се на солиден спад на американски технологичен индекс Nasdaq в края на петъчната търговия на "Уолстрийт".

Индексът Nasadaq се повиши първоначално в петък до нов рекорден връх от 6341,70 пункта, след което обаче последва негов драматичен спад с над 3% от този исторически връх и в края на американската търговия затвори със загуба от 1,8% до ниво от 6207 пункта, като това представлява негово понижение с цели 113 пункта – второ най-солидно еднодневно негово понижение за настоящата година.

Сривът на американския технологичен сектор беше провокиран от агресивни продажби на акции с цел прибиране на печалби, след като анализатори на банката Goldman Sachs предупредиха, че акциите на редица водещи компании като Facebook Inc., Amazon.com Inc., Apple Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc. (собственик на Google) може би вече са доста надценени.

Преди старта на днешната търговия на "Уолстрийт" фючърсите на технологичния индекс Nasdaq100 продължават да се понижават, губейки още около 1% от стойността си, като според редица анализатори, евентуални солидни загуби в технологичния сектор за втора поредна сесия на търговия могат да подплашат инвеститорите на фондовите борси в световен план.

Финансови анализатори напомнят, че голяма част от възходящото рали на американските фондови борси през 2017 година беше базирано на силен инвеститорски апетит за покупки на акции на технологични флагмани като Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple, чиито акции поскъпнаха с между 27% и 34% от началото на годината.

Поради това не е изненада, че днес и европейските пазари на акции се оцветиха в червено с оглед на натиск от продажби на технологични компании, като индексът Stoxx 600 Technology отвори със загуба от близо 3% и е на път да отчете най-солиден дневен спад от вота на британците точно преди година в подкрепа за Брекзит. Трябва да се има предвид, че европейският технологичен индекс достигна по-рано този месец 15-годишен връх и поскъпвайки с около 40% в рамките на последните 12 месеца.

Днес най-солиден спад регистрират акциите на европейските технологични компании, обвързани с американския гигант Apple Inc., на фона на спад с 3% на акциите на производителя на iPhone, търгувани на борсата във Франкфурт. Акциите на австрийската компания за компютърни чипове AMS AG се сриват с 9,21%, на STMicroelectronics NV – с 4,61% и на Dialog Semiconductor – с 5,71%.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се понижава с 0,85%, немският DAX – с 0,9%, а фондовият индекс на борсата в Париж CAC40 – с 1% въпреки убедителната победа на партията на френския президент Макрон на първия тур на парламентарните избори в страната.

В същото време британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,1% и е на път да се окаже на загуба за пета от последните шест сесии на търговия, като и тук най-солиден спад бележи технологичният сектор. Акциите на Micro Focus International PLC се понижават с 3,04%, а на Sage Group PLC – с 2,44%. Напрежението на борсата в Лондон е факт и на фона на оставащите въпросителни относно бъдещия политически пейзаж на Острова, след като през миналата седмица управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей загуби досегашното си парламентарно мнозинство. В петък индексът FTSE100 нарасна с 1% след рязката обезценка на британската валута в резултат на изненадващия провал на Торите на изборите на 8-и юни. Въпреки че паундът продължава да губи позиции и през днешната търговия, инвеститорите в Лондон започват да акцентират предимно върху несигурното политическо бъдеще и предстоящите преговори с ЕС за Брекзит, отколкото върху позитивния ефект за големите мултинационални компании на Острова от слабостта на местната валута.

По-добро повишение по време на търговията в понеделник бележат единствено акциите на енергийните компании с оглед днешно поскъпване на петролните фючърси с над 1,5%, като акциите на Royal Dutch Shell PLC нарастват с 1,95%, а на British Petroleum – с 1,25%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна