Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският бизнес е напълно неподготвен за миграционния спад след Брекзит

Работодателите във Великобритания са напълно неподготвени за спада в миграцията, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, показва проучване, поръчано от фондация Resolution Foundation.

Проучването установява огромна разлика между вида на имиграционната система в страната, която се очаква от страна на британските работодатели и какво точно планира новото правителство. Изследването показа, че почти половината от фирмите имат напълно нереалистични очаквания за това какъв би могъл да бъде имиграционния режим след Брекзит.

Според анкетата по поръчка на Resolution Foundation, около 46% от британските работодатели не очакват промяна в броя на работещите в страната граждани на ЕС през следващите 12 месеца, а едва около 26% очакват намаляване на броя на трудещи се на Острова мигранти.

Техните прогнози са факт, въпреки че имаше рязък спад в нетната миграция - от 335 хиляди в навечерието на референдума през юни 2016-а година, на който британците гласуваха за напускане на ЕС, до 248 хиляди в края на миналата година. Фондацията, която е известна като един от т.нар. "мозъчни тръстове" отбеляза, че по-ниската миграция, съчетана с по-високата минимална работна заплата и затягащият се трудов пазар, биха могли да да сложат край на ерата на леснодостъпна евтина работна ръка с която през последните години се характеризираше пазара на труда в Обединеното кралство.

Фондацията Resolution Foundation също така заяви, че е жизненоважно новото правителство да слуша бизнеса и да даде на фирмите яснотата, от която те се нуждаят, за да започнат подготовката за новия имиграционен режим в страната. Според мозъчния тръст, осигуряването на плавен преход към по-затегнат миграционен пазар след Брекзит трябва да бъде основна цел на новите власти и в Лондон.

На фона на шокиращите резултати от изборите, проведени през миналата седмица, новото правителство ще трябва бързо да се подготви за Брекзит преговорите, които на теория трябва да започнат след една седмица, посочи Торстен Бел, директор на Resolution Foundation. Но не само правителството трябва да засили подготовката си за Брекзит, допълни той, визирайки мерките, които трябва да предприеме и британският бизнес.

Междувременно британският Институт на директорите (IoD) заяви по-рано днес, че несигурността, провокирана от проведените на 8-и юни избори, които доведоха до формирането на нестабилен парламент, е причинила рязко намаляване на бизнес доверието на Острова. Институтът обаче добави, че провеждането на още едни извънредни избори преди Коледа би имало допълнителен негативен ефект върху икономиката на Великобритания.

Също днес компанията за кредитни карти Visa съобщи, че разходите на британските потребители, притежаващи карти на фирмата, са се понижи през май с 1,9% на месечна база и с 0,8% спрямо година по-рано след повишение през април съответно с 0,3% на месечна и с 0,3% на годишна база. Това представлява първо свиване на харчовете на британците на годишна база от септември 2013-а година насам. Данните на Visa подчертават тенденцията на ограничаване на разходите на британските домакинства в последно време, дължаща се на по-високата инфлация в резултат на обезценяващия се паунд и на умереното повишаване на цените на петрола и на останалите непетролни суровини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени