Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Изборния кодекс - ще се роди ли по-добър вариант на българска избирателна система

| обновено на 13.06.17 в 12:46
Снимка: Ани Петрова, БНР

На извънредно заседание правната комисия в Народното събрание ще разгледа два законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от ДПС и ГЕРБ. Проектът на ГЕРБ за промени в изборните правила беше внесен заради резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" национален референдум. Той предвижда въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура и намаление на партийната субсидия на 1 лев.

ДПС иска премахване на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого". В проекта на движението се предлага и разрешаване на предизборна агитация на език, различен от българския, при осигурен превод. Движението иска връщане на старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина, да се реши и феноменът 15/15 с т.нар. "преференциален вот". 

Хамид Хамид от ДПС заяви в предаването "12+3", че техният проект касае промени в защита на основното право - да се гласува, което през последните години е било ограничавано. Хамид подчерта, че в последния доклад на Венецианската комисия с по-остър тон се призовава страната ни да премахне някои от тези ограничения. Квадратчето "не подкрепям никого" според ДПС е равносилно на пускане на празна бюлетина, защото самото гласуване като инструмент е "за" някого, а който не иска да гласува за никого, може да пусне празна бюлетина, поясни още Хамид Хамид.

Никога не ни е притеснявала избирателната активност, посочи той относно задължителното гласуване. Целеният със задължителното гласуване ефект го няма, допълни Хамид.

Запитан дали текстът за агитация на майчиния език с превод би получил подкрепата и на други депутати, Хамид отбеляза, че няма смисъл да се говори с никого, защото крайният национализъм явно е заразен

Моя задача е да убедя колегите ми да подкрепят мажоритарната система, но не точно тази система, която предлагат от ГЕРБ. Има детайли, които трябва да се променят - това хвърляне на топката към президентството за районирането, губи се смисълът и на втория тур - тоест има неща, които противоречат на здравия разум и могат да бъдат отстранени между първо и второ четене, коментира Хамид. Според него районирането трябва да се извърши от парламента, а народните представители от ДПС няма много да се дърпат, ако бъде предложено тези избори да са в един тур.

Моите очаквания са, че в тази дискусия ще се роди малко по-добър вариант на българска избирателна система, каза в предаването "12+3" проф. Тодор Галунов, преподавател по политически науки и изборни системи във Великотърновския университет. Според Галунов мажоритарната система е претоварена с очаквания, че ще извади на преден план свръхпопулярни, свръхкомпетентни и свръхнеопетнени личности:

Мажоритарната система в България до голяма степен ще задейства като партийна система – всеки кандидат за депутат има нужда някой да му прави кампанията, а това могат да направя само партийно подобни структури. Надеждата, че партиите ще се изчистят от по-неподходящите хора едва ли ще се оправдае.

Според проф. Галунов се подценява сериозния проблем с празните места на депутатите, които биват избрани за министри. 

Питам се откъде точно ще дойдат гласовете за мажоритарна избирателна система, посочи преподавателят, като визира варианта на ДПС, който предвижда корекции в старата избирателна система, а патриотите по думите му нямат интерес от въвеждане на мажоритарната система във вида, предлаган от ГЕРБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна