Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав ръст на британската инфлация през май до близо 4-годишен връх от 2,9 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания нарасна изненадващо силно през май до най-високо ниво от юни 2013-а година насам, което е пореден знак за влошаване на стандарта на живот и на покупателната сила на британците, при това само месец преди проведените на 8-и юни предсрочни избори в страната, довели до политическа несигурност и нестабилен парламент, показват данни на официалната статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0,3% на месечна база при очаквания за малко по-сдържан растеж с 0,2% и след скок с 0,5% през април.

На годишна база инфлацията във Великобритания се ускори с цели 2,9% при осреднена прогноза за запазване на априлското темпо на растеж от 2,7 на сто, като това представлява най-солидно повишаване на потребителските цени от юни 2013 година насам.

Инфлацията на Острова започна на нараства след вота на британците през миналото лято за напускане на Европейския съюз, който провокира дълбока и рязка обезценка на лирата стерлинг. Междувременно паундът се намира под нов натиск от продажби през последните дни на търговия като реакция на изненадващите резултати от проведените на 8-и юни предсрочни избори в Обединеното кралство, довели до формирането на нестабилен парламент и до загуба на досегашното пълно мнозинство на управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей. Нарастването на потребителските цени също така отразява и възходящия инфлационен тренд в световен план на фона на агресивните стимулиращи парични политики, провеждани от редица водещи централни банки, както и поскъпването на петрола от края на миналата и началото на настоящата година.

Май се очертава третият пореден месец с инфлация над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, като растежът на потребителските цени вече изпреварва темпото на повишаване на заплащането на труда във Великобритания. Това предполага, че британската икономика, разчитаща в значителна степен на вътрешното потребление, вероятно ще продължи тенденцията на по-бавен растеж, който е в сила от началото на годината.

Днешните инфлационни данни могат да докарат допълнително главоболие на премиера Тереза Мей на фона на провала на Торите на предсрочните избори преди броени дни и само седмица преди да стартират трудните преговори с ЕС по въпроса за развода на съюза с Великобритания.

Основната годишна инфлация (без цените на храни и енергия) се повиши през май на годишна база с 2,6% при очаквания за запазването на априлското темпо на растеж от 2,4 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време британската статистика оповести и данни, показващи забавяне или стабилизация на иначе все още солидния растеж на цените на входа и на изхода на предприятията.

През май индексът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повиши с 11,6% спрямо година по-рано, но след скок с 15,6% през април и след като в началото на годината (през януари) те нараснаха с цели 19,9 на сто.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия нарасна през май на годишна база с 3,6 на сто, запазвайки темпото на растеж от предходния месец, като това представлява единадесети пореден месец на растеж на производствените цени след две поредни години на техен спад.

Въпреки доста по-високата от очакваното инфлация през май, анализатори и икономисти продължават да очакват, че на стартиращото утре двудневно заседание Английската централна банка отново ще запази основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, продължавайки да толерира по-високата инфлация с оглед на свиващото се вътрешно потребление. Някои анализатори дори предполагат, че АЦБ ще стане още по-предпазлива на фона на политическата нестабилност в Обединеното кралство, която е факт след изненадващите резултати от предсрочните избори, проведени през миналата седмица.

Британската лира реагира предпазливо позитивно на доста високата инфлация през май, поскъпвайки с 0,4% обратно над 1,2700 долара, след като в петък (когато станаха ясни шокиращите резултати от изборите на 8-и юни) паундът се срина до 7-седмично дъно около 1,2635 нивото. В същото време еврото се понижава с 0,37% към 0,8816 паунда, отстъпвайки от вчерашен 7-месечен връх около 0,8865 нивото.

Поскъпването на лирата стерлинг обаче изглежда ограничено на фона на политическите турболенции в Обединеното кралство и преди редовното заседание на АЦБ, като инвеститорите не могат да игнорират факта, че рязкото повишаване на цените ще продължава да отнема част от разполагаемия доход на британските домакинства, ограничавайки допълнително потребителските разходи и респективно икономическия растеж на Острова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени