Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Шойбле очаква сделка за Гърция на срещата на Еврогрупата в четвъртък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви във вторник, че е уверен, че Гърция и нейните международни кредитори ще постигнат компромис тази седмица, което би представлявало важна стъпка за по-нататъшно отпускане на свежи заеми на Атина, съобщава агенция Ройтерс.

Ще успеем да се споразумеем в четвъртък. Ще видите, отбеляза Шойбле по време на днешна експертна дискусия в Берлин, визирайки планираната на 15-и юни важна среща на Еврогрупата.

Според Ройтерс, други официални представители също са посочили, че финансовите министри от еврозоната и Международният валутен фонд вероятно ще постигнат през тази седмица компромис, проправяйки по този начин пътя за отпускането на нови заеми на Атина. Международните кредитори обаче се очаква да отложат за по-късна дата решаването на спорния въпрос за облекчаване на гръцкия държавен дълг.

През миналата седмица шефът на МВФ Кристин Лагард предложи план, според който Фондът ще се присъедини към настоящата гръцка спасителна програма, тъй като властите в Атина изпълняват договорените реформи, но МВФ няма да предоставя никакви нови средства, докато еврозоната не изясни какви точно мерки за облекчаване на дълга ще предложи на Гърция.

На днешното събитие в Берлин Волфганг Шойбле също така заяви, че ЕЦБ е необходимо да стартира навреме процес на отказ от текущата си агресивна стимулираща парична и лихвена политика, за да се върне към по-нормален курс на провежданата от нея политика. Той отбеляза, че Федералният резерв на САЩ вече е започнал такъв процес.

Според него провежданата от ЕЦБ прекалено разхлабена парична политика е насърчила в редица региони поемането на неправомерно големи инвестиционни рискове, политическо самодоволство, неправилно разпределяне на капитала и раздуване на цените на активите. Не можем да се откажем от основните правила за стабилност на финансовите пазари, за които се споразумяхме навремето и не можем да си позволим да забравим уроците от миналото, подчерта германският финансов министър.

Волфганг Шойбле също така отбеляза, че дебатът за това кой ще наследи Марио Драги като президент на Европейската централна банка е вреден и излишен. Това негово изказване е във връзка с информация на немското списание Der Spiegel от миналия месец, че Берлин настоява управителят на Бундесбанк - Йенс Вайдман да поеме поста на Драги през 2019-а година.

Това разискване е не само вредно, но и излишно, подчерта Шойбле и добави, че ЕЦБ има трудна работа при осъществяването на парична политика, която да отговаря на нуждите на всички членове на еврозоната и че той никога не е критикувал Централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна