Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца творят, вдъхновени от древногръцките митове

„Древногръцки митове през погледа на децата“ – така се нарича изложбата, която се открива днес в 18.30 в столичната галерия "Нюанс". Това е и един от поводите да ни гостуват две дами от това артистично пространство – Лили Владимирова и Огняна Вакавлиева. Те споделиха, че отдавна са искали да предоставят възможност на деца, които творят, но за има изложба, трябва да има идея. Е, този път идеята дошла от Марианжела Анастасова, която преподава рисуване в Англо-американското училище в София.

Самата Марианжела е с интригуваща биография, завършила е живопис  в Академията по изкуства в Париж (Academie des Beaux Arts), специализира Графични изкуства и стенопис в престижното ателие Molino de Santo Domingo, Мексико, там завършва Магистърска степен по Латиноамериканска литература, има над 30 самостоятелни изложби, осъществява проекта „Прегърни ме“ с тактилни картини за незрящи. Нея също включихме в сутрешното ни "Радиокафе" за да ни разкаже как й е хрумнала идеята за визуализирането на гръцката митология от децата в 5 клас.

Знаем как е изглеждал Пегас, но Кризаор все още е спорен. Дали е бил момче родено със златен меч или крилато диво прасе, или... как си го представяте? – с този въпрос Марианжела е разпалила любопитството в детските глави и с търпение, всеотдайност и безспорни творчески умения на утвърден художник, работи по проекта с децата в продължение на 5 месеца. Резултатът си заслужава – една вълнуваща, истинска и жива изложба. Ще усетите енергията от тази историческа среща – митологията на Древна Гърция ни „гледа“ през очите на най-малките художници на нашето време. 

След това разговорът ни в студиото с Лили Владимирова и Огняна Вакавлиева се насочва към конкурса за българско съвременно изкуство, който те организират за втора поредна година. На първото издание е имало над 230 изпратени творби, като спектърът и тогава, и сега е много широк – от живопис и графика, през артинсталации, до фотография и всичко между тях. Впечатленията им са, че младият български творец е нерешителен и остава всичко за последния момент – така на първото издание в последната вечер сайтът блокирал от непрестанно идващите кандидатури. Такива можете да подавате тази година до 30 ноември, но не чакайте последния момент. Условието е да сте родени след 1978-а, а темата е отворена, озаглавена е NEWance.

СнимкаНа финала ни остава време да кажем и за голямата лятна изложба в галерията този път посветена на мариниста Марио Жеков (1898-1955), като това няма да е просто експозиция на прекрасните му картини, събрани от частни колекции от къде ли не, но и с информация за личността на твореца, за когото знаем твърде малко.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна