Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на европейските борси от 7-седмичните дъна, достигнати в понеделник

Европейските фондови индекси бележат отскок от 7-седмичните дъна, достигнати в понеделник, благодарение на частично възстановяване на технологичните акции след техните вчерашни агресивни продажби.

Общият европейски технологичен индекс Stoxx 600 Technology се повишава с 1,3%, парирайки част от неговия драматичен спад с 3,61% по време на търговията в понеделник, който беше провокиран от агресивни продажби на акции на водещи американски технологични компании в края на миналата седмица.

Акциите на Dialog Semiconductor (снабдител на американският гигант Apple Inc.) нарастват с цели 3,42%, на френският технологичен доставчик Ingenico Group - с 1,66% и на швейцарската компания за финансов софтуер Temenos Group AG - с блио 2 на сто. Отскок регистрират и акциите на други технологични компании, свързани с Apple, като тези на AMS AG и на STMicroelectronics NV, които се повишават съответно с 2,63% и с 1,08%.

Частичното възстановяване на технологичния сектор допринaся за повишаване и на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,54%, след като той приключи вчерашната търговия със загуба от 1% (най-солиден процентен спад от 17-и май насам), достигайки дъно от 386,62 пункта - най-ниско ниво от 24-ти април насам.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,52% благодарение най-вече на скок с 3,88% на акциите на Deutsche Lufthansa AG, след като швейцарската банка Credit Suisse повиши своя рейтинг за германския въздухоплавателен гигант.

Акциите на Deutsche Bank AG пък се повишават с 0,4%, отчасти като реакция на новината, че най-голямата германска банка се е споразумяла да плати иск за 170 млн. долара във връзка с обвинения за манипулиране на нивата на междубанковия лихвен процент в евро, известен като Euribor.  В същото време акциите на Royal Bank of Scotland нараства с 1,72% след информация, че големият британски кредитор е в напреднали преговори за постигане на споразумение с американския регулатор относно обвинения за продажби на нейни клиенти на т.нар. "токсични" ипотечни облигации.

Повишение с 0,86% бележи основният индекс на борсата в Милано MIB най-вече в резултат на подновени надежди относно спасяването на някои проблемни италианските банки, след като икономическият министър на Италия Пиер Карло Падоан беше цитиран да казва, че страната е близо до намирането на решение в рамките на ЕС. Това допринася за скок на акциите на италианските кредитори UBI Banca и BPER Banca съответно с 4,5% и с 2,1%, докато акциите на най-голямата финансова институция на Апенините UniCredit се повишават с 1,4%.

Британският фондов индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне, парирайки първоначално слабо повишение след известно поскъпване на британската лира в резултати на изненадващ ръст на инфлацията на Острова през до близо 4-годишен връх от 2,9 на сто. Трябва да се има предвид, че по-силен паунд на валутните пазари е негативен фактор за голяма част от акциите на британските мултинационални компании, влизащи в индекса FTSE100, тъй като над 70% от техните приходи се формират зад граница.

Напрежението на борсата в Лондон е факт и на фона на оставащите въпросителни относно бъдещия политически пейзаж на Острова, след като през миналата седмица управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей загуби досегашното си парламентарно мнозинство. Инвеститорите са предпазливи както с оглед на несигурното политическо бъдеще на Острова, така и преди предстоящите през следващата седмица преговори с ЕС за Брекзит.

Търговията на финансовите пазари е относително предпазлива с оглед на стартиралото преди малко двудневно заседание на Фед (резултати в сряда вечерта), както и редното заседание на Английската централна банка в четвъртък (15-ти юни).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна