Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахва се пътният знак, който предупреждава за камери, реши Народното събрание на първо четене

| обновено на 14.06.17 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Народното събрание обсъжди на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Едно от измененията предвижда отпадане на знака, който информира водачите за камери по пътищата. 

Законопроектът беше приет на първо четене, само ДПС гласува с "въздържали се". Всички останали бяха "за". Законопроектът предвижда още да се свалят регистрационните табели на автомобил, управляван от неправоспособен водач за срок от половин до една година. Сега санкцията е спиране от движение само за месец.

Боряна Георгиева от "Воля" се изказа против премахването на указателната табела и се усъмни, че отново ще зачести криенето в храстите на органите на КАТ:

С премахването на знаците няма да променим нищо към по-добро. Ще унищожим прекрасна превантивна мярка. От една страна, нарушителите ще карат с каквато си искат скорост, а това няма да намали, само ще увеличи риска от катастрофи. Да, ще има повече глоби. И какво от това, господа вносители?

Павел Христов от ГЕРБ обясни, че по пътя Варна – София има 7 камери и единствено там се намалява скоростта:

Премахвайки знаците, казваме на водачите на моторни превозни средства: "Законът е този, ограниченията са тези. Спазвайте ги навсякъде, не само на седемте места Варна – София, или ако ползваме други пътища, други географски понятия.

Този закон е безполезен, прибързан и не решава обществените взаимоотношения, заяви Рамадан Аталай от ДПС и така обясни, че парламентарната му група ще се въздържи при гласуването. 

Началникът на КАТ комисар Бойко Рановски коментира в края на дебата:

През годините, когато броят на загиналите е бил най-нисък 2011-а, 2012-а, 2013 година, тогава пред мобилните камери за контрол на скоростта не са се поставяли предупредителни пътни знаци.

Според него няма нарушение на права при видеозаснемане на пътя, без това да бъде обозначено. В кулоарите на парламента Рановски обясни: 

Ние снимаме автомобила само на нарушителя. Който не иска да го снимаме, трябва да спазва правилата.

Той няма да бъде заснет, няма да бъде съхранявана информация за него.

Промените в Закона за движение по пътищата се правят заради начертаните мерки за намаляването на жертвите, обясни Цветан Цветанов от ГЕРБ:

До 2009 година годишно имахме по 1000 човека, които загиваха по българските пътища. Стигнахме нива от 600 човека през 2011 година и 2012 година. В момента сме с нива 708. Нашата цел е жертвите по пътищата през 2020 година да бъдат на половина към 2010 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени