Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано рязко забавяне на инфлацията в Германия през май до 6-месечно дъно от 1,5%

Снимка: БГНЕС

През май потребителската инфлация в Германия се забави много рязко, отстъпвайки далеч от целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, което вероятно ще повиши очакванията, че ЕЦБ няма да бърза с отмяна на настоящата си агресивна стимулираща парична политика, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващи нейните предварителни оценки.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия спадна през май с 0,2% на месечна база след стагнация през април.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се забави рязко до 1,5%, след като месец по-рано тя нарасна до 2,0%, достигайки най-ниско ниво от ноември 2016 година насам.

По този начин се потвърждава тенденцията на резки колебания на германската инфлация през последните месеци към и далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, след като през февруари индексът на потребителските цени се повиши силно до 2,2% (най-солиден ръст от август 2012 година насам), преди да върне също толкова бързо през март до 1,6%. Последва нов скок на инфлацията до 2% през април и поредно рязко нейно забавяне до 1,5% през миналия месец.

Основна причина за доста слабата инфлация през май е нарастването на енергийните цени на годишна база с едва 2,0% в резултат на понижение на петролните цени към и дори под 50 долара за барел (след скок на енергийните цени с 5,1% през април), докато цените на услугите се увеличават също по-скромно с 1,2% (след повишение с 1,8% месец по-рано). В същото време цените на хранителните стоки се увеличават с 2,4% след по-слаб растеж с 1,8% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се понижи през май на месечна база с 0,2%, като на годишна база се забави рязко от 2,0% през април до едва 1,4%, бележейки най-слаб растеж от ноември 2016-а година насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени