Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиеса на български композитор възкръсва в запис на Шотландския кралски оркестър

Това е първи запис на български композитор от западноевропейски оркестър за последните 80 години

Концерт за пиано на българския композитор Димитър Ненов, забравен по време на комунистическия режим, възкръсна във виртуозен запис на Шотландския кралски национален оркестър. Това става по инициатива на музиканта Иво Върбанов, който живее в Лондон. Преди три години Върбанов започва преговори с три британски оркестъра - в Бирмингам, Ливърпул и в Глазгоу. Записът е бил осъществен в началото на 2016 година под диригентството на Емил Табаков и издаден от най-добрата независима звукозаписна къща във Великобритания. Продуцент на записа е Мартин Георгиев, композитор и диригент, който също работи в Лондон.

В предаването "Хоризонт до обед" Иво Върбанов подчерта:

Този запис е изключително важен за българската култура и културно наследство, защото освен високата му стойност на артистично ниво, той е първият запис на български композитор от западноевропейски оркестър за последните 80 години. Последният сериозен студиен комерсиален запис е от 1936 година.

Имахме само ръкописи и тъй като е много трудно да се свири само от ръкописи, направихме нотния материал за оркестъра, за мен и партитурата за маестро Табаков.

Концертът е композиран между 1932 и 1936 година. Върху корицата на диска е картина на кюстендилския художник футурист Николай Дюлгеров, чийто живот почти изцяло е преминал в Торино.

Този период, 1915 - 1945 година, за класическата музика е много важен, тъй като се раждат големи шедьоври и минава под знака на двете световни войни, обясни Върбанов.

За голяма част от хората в България, които обичат класическа музика, Димитър Ненов е познат и за него винаги се говори с уважение, особено сред музикантите и меломаните, каза още той. Зад граница обаче името на Ненов остава непознато:

Има и политическа нотка, свързана с това, че е бил син на генерал от царската армия - нещо, което след 1945 година не му е помогнало.

Димитър Ненов е имал нелек живот. Взимал морфин заради хронично заболяване на бъбреците. Отива си от този свят млад през 1953 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени