Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо намаляване на продажбите на дребно и отслабване на инфлацията в САЩ

Негативна доларова реакция на слабите данни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май продажбите на дребно в САЩ отбелязаха най-солидно понижение от 16 месеца насам, което може да постави под въпрос очакванията за рязко подобряване на икономическия растеж през второто тримесечие. В същото време потребителските цени се понижиха спрямо април, а тяхното темпо на растеж на годишна база се забави за трети пореден месец, което е сигнал за отслабващ инфлационен натиск.

По данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно се свиха изненадващо през май с 0,3% на месечна база при осреднена прогноза на финансовите пазари за скромно повишение с 0,1% и след техен растеж с 0,4% през март, като това представлява най-солиден спад от януари 2016 година насам.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно нараснаха през май с 3,8%, но след тяхно повишение с 4,5% месец по-рано и за първите пет месеца на годината остават с 3,9% над техните нива през същия период на 2016 година.

Изненадващото свиване на търговията на дребно през май се дължи в най-голяма степен на по-малко покупки на автомобили и части за тях, както и на солиден спад с 2,4% при продажбите на бензин с оглед рязко понижение на цените.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, също се понижиха през май с 0,3% на месечна база (при очаквания за растеж от 0,2%) след като през април нараснаха с 0,4 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, останаха на нивата от април, когато те нараснаха с цели 0,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Продажбите на дребно са важен индикатор за настройката на потребителите в САЩ, тъй като потребителските разходи формират около 70% от брутния вътрешен продукт на водещата икономика в света, а самите продажби на дребно представляват около една трета от тези разходи. Изненадващо слабата търговия на дребно през май обаче може да постави под въпрос очакванията за ускоряване на американския икономически растеж през второто тримесечие след относително слабото начало на годината, когато БВП се разшири с едва 1,2 на сто.

Трябва също така да се има предвид, че състоянието на вътрешното потребление (потребителските разходи) е сред важните фактори, следени от членовете на Федералния резерв, когато те оценяват дали икономиката е достатъчно силна, за да издържи едно повишение на основните американски лихви.

Междувременно бяха представени и данни, показващи по-нататъшно отслабване на потребителската инфлация в САЩ през май от нейния близо 5-годишен връх, достигнат през февруари.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през май с 0,1% спрямо април, когато се повиши с 0,2%, показват данни на Департамента на труда на САЩ, докато очакванията на финансовите пазари бяха за задържане на нивото му от предишния месец. На годишна база американската инфлация се забави до 1,9% (най-слабо повишение от ноември 2016-а година насам) от 2,2% през април и при осреднена прогноза за растеж от 2 на сто. Това представлява поредно забавяне на годишна инфлация в САЩ от нейния близо 5-годишен връх от 2,7%, достигнат през февруари (най-високо ниво от март 2012 година).

В същото време основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през май за втори пореден месец с 0,1% (при очаквания за повишение с 0,2%) и нарасна на годишна база с едва 1,7% (най-слабо повишение от май 2015 година) при прогноза за запазване на априлското темпо на растеж от 1,9 на сто. Трябва да се има предвид, че през април основната инфлация се забави под важното целево ниво на Фед от 2 на сто за пръв път от октомври 2015 година насам, като нейното по-нататъшно отслабване през май може да постави под въпрос едно ново вдигане на лихвите от страна на Фед след очакваното по-късно днес повишение на федерална фондова лихва с четвъртък процент до диапазона между 1,00% и 1,25%.

Щатският долара се оказва под натиск от продажби на валутните пазари след днешните изненадващо слаби данни за продажбите на дребно и за инфлацията през май. Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути вече се понижава с 0,5% към 96,50 пункта, след като по-рано през деня се повиши за кратко до 97,11 пункта.

Зелените пари се понижават 0,7% към 7-дневно дъно от 109,20 японски йени с поглед към важното 7-седмично дъно около 109,11 йени, ударено на 7-и юни. По същото време еврото поскъпва с 0,56% обратно към важните негови 6-месечни дъна около 1,1284/21 долара, достигнати в началото на юни, а британската лира нараства с 0,26% към нов връх от началото на седмицата около 1,2813 долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени