Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на кръводарителя:

Футболисти се включиха в акция по кръводаряване във ВМА

Военномедицинска академия отбелязва Световния ден на кръводарителя - 14 юни, с Ден на отворените врати в Центъра по трансфузионна хематология. Инициативата бе подкрепена от представители на футболен клуб ЦСКА, които дариха кръв за нуждаещи се пациенти.

Тази година Световният ден на кръводарителя е посветен на необходимостта от кръв за спасяване на човешки живот при природни бедствия и катастрофи. Затова кампанията на СЗО преминава под мотото "Дари кръв. Дари  сега. Дарявай често", каза началникът на Центъра по трансфузионна хематология към ВМА проф. Румен Попов. До ранния следобед центъра вече бяха посетили 30 кръводарители"

 "Искам да благодаря на абсолютно всички наши редовни безвъзмездни и доброволни кръводарители. Искам да знаят, че благодарение на тях са спасени редица пациенти във Военномедицинска академия и всекидневно се извършват хирургични интервенции, включително и чернодробни трансплантации".

ВМА се нуждае месечно от около 550 кръводарители, каза проф. Попов:

"Имали сме и затруднения, но работим много добре с колегите от поделенията от Българската армия и много често провеждаме акции по кръводаряване в тези поделения, така че се справяме. Понякога е трудно, особено лятото".

В Деня на отворените врати на призива да дарят кръв се отзоваха и представители на ЦСКА. Изпълнителният директор на футболния клуб Милко Георгиев каза, че дарява често кръв, но за първи път от клуба решават организирано да помогнат на нуждаещи се пациенти:

"Бяхме поканени и се отзовахме с абсолютното съзнание, че правим нещо в интерес на обществото и с идеята, че футболен клуб ЦСКА освен пример за спортни постижения, трябва да дава пример и по отношение на социални каузи, каквато е тази".

В акцията се включиха още пом.-треньорът Кирил Динчев, шефът на детско юношестката школа Стефан Яръмов и футболистите Кристиян Малинов и Пламен Гълъбов. А Милко Георгиев каза, че това няма да попречи на футболистите да тренират.

Всеки, който желае да дари кръв, може да се включи в акцията до 18 часа днес, както и всеки друг ден, извън кампанията. Специалистите в центъра преценяват за всеки кандидат дали може да стане дарител, каза проф. Попов. Какви са противопоказанията за даряване на кръв, както и ползите за организма на дарителите - ще чуете в предаването ни "Часът на здравето" в събота след 11:00 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна