Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как един гигантски саламандър ще "изгрее" на хълма на кюстендилския Хисарлък

Евгени Серафимов за новия проект след "Майстора на един декар"

| обновено на 15.06.17 в 09:28
Снимка: otdron.com
Пътуващото ни "Радиокафе" спря в Кюстендил година след един голям арт-проект, който прикова вниманието не само на региона, не само на цяла България, но и на много българи по света. Става дума за мащабното изобразяване на лика на Владимир Димитров - Майстора, на площада в Кюстендил. Кадри на този проект, заснети от дрон, обиколиха различните краища на света и доведоха много туристи в града. И медийният интерес беше огромен, и той продължава, защото това лято българската телевизия в Чикаго ще прави филм по темата. "Майстора на един декар" (който в крайна сметка се получи на декар и половина) бе замислен и реализиран от Евгени Серафимов, художник (кюстендилец), преподавател по рисуване в училище "Св. св. Кирил и Методий" в града (едно от най-старите не само в Кюстендил, но и в цяла България, основано е през 1820 година) и ръководител на школата "Новите майстори".

Разговорът ни започва от едвам забележимия образ на Майстора, който все още може да бъде различен при внимателно вглеждане на плочките на площад "Велбъжд". СнимкаИ осъзнаването колко важен за града е бил той и как "за един ден макар Кюстендил се превърна в световен център на изобразителното изкуство". И как след едно толкова успешно начинание, което е поставило летвата твърде високо, никак не е лесно да се измисли нещо ново, отново градско, любопитно, оригинално. Поне аз така си мисля, но се оказа, че Евгени Серафимов вече има идея - и тя ще бъде осъществена в дните след 15 юли. " Този път се насочваме към една от природните емблеми на Кюстендил - хълма Хисарлъка и един от подстъпите за неговото изкачване, който е изключително труден и стръмен, с голяма денивелаци - изобщо това не е от любимите пътища за изкачване, но е страхотно място за изкуство" - разказва Евгени Серафимов със светнал поглед и продължава - "ние ще направим това стълбище в ярки цветове, много шарено и пъстро. И понеже в Кюстендилския Хисарлък има едно животно, което е защитен вид и което живее само там, където е чиста природата - става дума за дъждовника, вид саламандър. А саламандрите, между другото, могат да минават през огън и затова често са обект на митологизиране... та идеята ми е да се образува един голям саламандър от "челата" на стълбите и погледнат отдолу да се вижда как саламандъра е достига до върха на Хисарлъка". Интригуваща, различна, градска идея, за осъществяването на която Евгени Серафимов има и спонсор (същия, като при "Майстора на един декар"), и съдействието на общината (те ще изчистят стълбите преди началото на проекта) и - най-важното -страхотен екип. Неговите ученици от школата "Новите майстори", които са на по 17-18 години и които отново ще ръководят групи от по 10 деца. Ще се работи с нов тип бои, по-ярки и по-трайни, така че саламандърът да остане дълго време.

И разговорът ни продължава - за това че големи идеи се раждат и в малки градове, за художествения "феномен" на града Кюстендил - толкова много художници на глава от населението, за предимствата на по-малкия град и за широтата на хоризонтите. Струва си да чуете целия разговор с Евгени Серафимов и да дойдете в Кюстендил след 15 юли, когато ще се "рисуват" стълбите към Хисарлъка и ще се изобразява грамадния саламандър.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!