Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха археологическите проучвания на римската крепост Состра край Троян

Состра е древна римска крепост, разположена в землището на с. Ломец на около 16 км от Троян
Снимка: БГНЕС

Националният исторически музей започна сезонните археологическите проучвания на римската крепост Состра, разположена в землището на с. Ломец на около 16 км от Троян. Ръководител на екипа е проф. д-р Иван Христов . Това е поредната – петнадесета експедиция на НИМ съвместно с община Троян, Ротари клуб -Троян и Музеят на занаятите. През годините в проучванията на римската крепост са участвали и специалисти от Археологическия институт при БАН.

В ефира на „Хоризонт“ проф. Иван Христов съобщи, че от два дни екипът вече работи на терена на крепостта. Той обясни, че е осигурено финансиране за проучванията от община Троян, както и средства за консервацията на обекта, след като археологическото лято приключи:

Имаме осигурени средства и за превантивна консервация, защото това е много важно предвид характера на този обект. Ние проучваме крепост, която е доста добре запазена и грижата за това, което ще остане след нашите разкопки, пада върху екипа, пада върху инвеститорите. Така че това е един доста дълъг, сложен процес – след археологията трябва да се погрижим и за останките.

Обектът представлява укрепен военен лагер, който се намира на важна пътна артерия за римляните и край който възниква малък град. Епиграфските паметници, които се откриват на това място представляват голям интерес, тъй като дават достоверна информация за историята.

Проф. Иван Христов изрази надежда, че ще има цялостен проект за укрепване на всички структури на обекта, като припомни, че има план за създаване на посетителски център в Состра. Археологът покани любителите на историята да дойдат и да видят крепостта:

Доста е разкрито, доста е съхранено, така че  всички са добре дошли. Состра се намира между Ловеч и Троян – на главния път, който свързва тези градове. Много е близо и от централния път София – Варна.

Повече по темата може да научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени