Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на продажбите на дребно във Великобритания през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха по-силен от очакваното спад през месец май, показват данни на официалната статистика ONS, които сякаш потвърждават, че високата инфлация и по-слабият растеж на заплатите вреди на бюджета и на разходите на британските домакинства.

Обемът на продажбите на дребно се понижи през май с 1,2% на месечна база при прогноза за по-скромно понижение с 0,8%, но след изненадващо силен ръст на продажбите през април с 2,5% (възходяща ревизия от предишна оценка на ONS за повишение с 2,3%). Трябва обаче да се има предвид, че силните данни през април се дължаха в най-голяма степен на необичайно топлото време, което окуражи потребителите да увеличат техните покупки на жилищно и на градинско оборудване.

Растежът на продажбите на дребно през май на годишна база се забави рязко до едва 0,9% (спрямо май 2016-а) от 4,2% месец по-рано, докато очакванията бяха за по-добро повишение с 1,6 на сто. За последно подобно слабо нарастване на продажбите на дребно в Обединеното кралство беше отчетно през януари 2017-а година.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се свиха с цели 1,6% спрямо април, когато нараснаха с 2,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 2,0%) и очаквания за по-умерен спад с 1 на сто, като на годишна база растежът в търговията на дребно без горивата се забави през май до едва 0,6% от 4,6% през април (ревизия от повишение с 4,5%) и при осреднена прогноза за растеж с 1,9 на сто.

Днешните по-слаби от очакваното данни сякаш потвърждават опасенията за влошаване на потреблението в резултат на рязкото повишаване на инфлацията с оглед на силната обезценка на британската лира след референдума преди година в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС при доста оскъдното нарастване на заплащането на труда. По-рано тази седмица ONS отчете ръст на британската инфлация през май до петгодишен връх от 2,9%, докато средните доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през април с едва 1,7 на сто, което означава, че реалните инфлационно коригирани заплати де факто са се понижили при това с най-солидно темпо от 2014-а година насам.

Британската статистика отбеляза, че цените на дребно са нараснали през май с цели 3,2%, отбелязвайки повишение за седми пореден месец, докато цените на автомобилните горива са скочили със 7,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че подновеното влошаване на търговията на дребно е факт още преди проведените през миналата седмица предсрочни избори в Обединеното кралство, довели до формирането на нестабилен парламент и до загуба на досегашното пълно мнозинство на управляващата Консервативна партия на премиера Тереза Мей. Последвалата след изборите политическа несигурност може допълнително да навреди на склонността на британските домакинства да харчат повече, което да навреди не само на търговията на дребно, но и на британската икономика като цяло след нейното доста слабо представяне в началото на годната.

Британската лира реагира негативно на днешните смесени данни (слаби продажби на дребно през май, но при възходяща ревизия на данните за април), понижавайки се с 0,4% към часово дъно за деня от 1,2690 щатски долара, след като вчера паундът поскъпна за кратко до тридневен връх около 1,2817 нивото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна