Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР ще звучи в ефира на населения предимно с българи Цариброд

Снимка: Ани Петрова

Програми на БНР ще звучат в ефира на населения предимно с българи Цариброд (Димитровград) в Сърбия. Това ще стане след подписване на договор между генералния директор на БНР Александър Велев и директора на Радио и телевизия Цариброд Драган Йовичич.

Още другата седмица се очаква да бъде подписан договорът, който определя регламента за излъчването на програмите. Това за нас е истински важен жест, каза Йовичич:

Ще използваме всички програми, които ще получим от БНР и от България, защото наистина нашата публика се нуждае от българската реч, от оригиналната реч на българите от България и новините от България. Сръбските медии - радио и телевизия, има възможност всеки един да гледа, обаче от България не чак толкова и затова смятам, че трябва да има повече български програми, на български език, от България.

Излъчването на предавания на БНР ще помогне и на образователния процес, посочи Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в града:

Винаги са ни добре дошли материали от областта на образованието, тъй като ние сме българи извън България. Много ни е важно да слушаме българска реч. Специално за нас, в гимназията, са добри тези образователните програми, особено свързани с българския език и литература.

Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев подчерта, че институцията ще помогне с каквото може на нашите сънародници:

По този начин слушателите в Цариброд ще имат възможност да се докоснат до българския език, съвременния български език, да чуят новини от България, да чуят личности от България, това ще бъде и в изпълнение на нашите намерения, по принцип за програми за диаспорите извън страната. Договорът най- вероятно ще бъде подписан още в понеделник и веднага ще започнем да обменяме материали, да предоставяме музика, да предоставяме културни програми, да предоставяме новинарски програми на Радио и телевизия Цариброд, каза Александър Велев.  

Относно законовата регламентация за излъчването на програми на малцинствата в Сърбия Драган Йовичич допълни:

Законът за малцинствата в Сърбия е много широк и ние имаме възможност да излъчваме всяка програма, която получим от Република България, дори ние сме длъжни поне 50 процента от програмата да е на български, като малцинствена медия. Така че няма да има проблеми: БНР е БНР, държавно радио, европейско радио и всички програми, които получим от БНР, ще са и европейски програми. Няма да има никакви проблеми и нарушаване на регламента в Сърбия.

Генералният директор на националното радио Александър Велев заяви, че институцията ще помогне с каквото може на нашите сънародници.

Още за инициативата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени