Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева:

150 хиляди деца от уязвимите групи не ходят на училище и детска градина

Снимка: Радио ВИДИН

150 хиляди деца от уязвимите групи не ходят на училище и детска градина. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на дискусия за мерките за задържане на децата в образователната система.

Всяка година 15 хиляди деца отпадат от училищната мрежа, като половината от тях заминават с родителите си в чужбина, уточни Такева:

Общините, МВР и другите институции трябва да затегнат дисциплината за регистрирането на семействата, които се местят от едно населено място в друго. Ако се направи проверка, ще видите, че една голяма част от хората от уязвимите групи идват в София, идват във Варна, но те не са се регистрирали. Който и да иска да направи проверка и да обхване техните деца в училище или в детската градина, не може да го направи.

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев каза, че от септември тази година се предвижда увеличение на учителските заплати с 15 процента. И още:

Предвижда се, без да влизам в подробности, промяна в механизма на делегираните бюджети. Важното е, че в центъра на нещата е подобряване на качеството на образователния процес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени