Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добро повишение на заплатите в България при забавяне на техния растеж в ЕС през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2017-а заплатите в еврозоната и в целия Европейския съюз отбелязаха по-слаб растеж спрямо края на предходната година, но при продължаващо солидно тяхно повишение в България, което нарежда нашата страна на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплатите през периода януари – март, показват данни на Евростат.

През първото тримесечие заплащането на труда в еврозоната нарасна на годишна база с 1,4%, но след повишение с 1,6% през последните три месеца на миналата година, докато в целият Европейския съюз беше отчетно повишение с 1,6% след растеж с 1,8% в края на 2016 година.

Това забавяне на растежа на заплащането на труда е факт въпреки ускорения европейски икономически растеж и спада на безработицата към 8-годишни дъна. Трябва също така да се има предвид, че темпото на повишаване на заплатите изостава от растежа на потребителската инфлация през същия период, което води до намаляване на реалните доходи и респективно на потребителските разходи.

В същото време цената на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната и в целия ЕС запази темпото си на растеж от предходното тримесечие, нараствайки съответно с 1,5% и с 1,7%.

Данните на Евростат за България обаче продължават да показват солиден ръст на заплащането на труда през първото тримесечие с 9,9% на годишна база след повишение с 8,3% в края на 2016 година. По този показател нашата страна заема трето място сред всички 28 страни - членки на ЕС, изпреварена единствено от Румъния (със скок на заплатите със 17,2%) и Унгария (с повишение от 13,0%).

Цената на работната сила в нашата страна нарасна през трите месеца до края на март с 10,1% след повишение с 8,0% през последното тримесечие на предходната година, като и по този показател България е на трето място в целия Европейския съюз, изпреварена отново от Румъния (с повишение с 17,2%) и Унгария (с повишение с 11,7%).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени