Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският парламент одобри провеждането на здравна реформа

Снимка: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър / Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 16 години дискусии, отлагания, изменения, разногласия, протести и стачки днес парламентът на Кипър единодушно одобри пакет от закони за провеждане на здравна реформа. Кипър бе последната страна член на ЕС, която е без национална система за здравно осигуряване.

Одобрените днес след четиричасов парламентарен дебат два закона за т. нар. Национална схема за здравеопазване, или Общ здравен план, уреждат автономията на държавните болници и въвеждането на Националната здравна служба (Кипърската здравна каса).

Кипърци ще започнат да се осигуряват здравно от 1 март 2019 г., а 3 месеца по-късно, от 1 юни, те ще ползват срещу вноските си извънболнична медицинска помощ. В тази фаза от въвеждането на новата система работещите ще плащат 1.7% от заплатата си, за сметка на работодателите ще бъдат 1.85%, а приносът на държавата ще е от 1.65%.

Година по-късно, от 1 юни 2020 г., ще започне втората фаза на реформата, която ще обхване и болничната помощ. Осигуровки за нея ще се внасят от 1 март 2020 г. Работещите ще дължат 2.65%, работодателите - 2.9%, а държавата ще внася 4.7%.

Изграждането на новата национална здравна система бе едно от задължителните изисквания в сключения меморандум между Кипър и тройката международни кредитори от 2013 г. като част от програмата за икономическо възстановяване на страната. Договорените и неколкократно удължавани срокове предвиждаха тя да влезе в сила още през 2015-2016 г.

Преди началото на сесията днес Общокипърският социален алианс, обединяващ 38 синдикални, пациентски, потребителски организации, връчи на председателя на парламента петиция в подкрепа на приемането на законите и стартирането на новата здравна система. Според алианса чрез нея ще се отговори на нуждите на обществото за справедливост и универсален достъп на гражданите до висококачествено и ефективно здравеопазване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!