Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не е в състояние да дестабилизира кубинската революция, смятат кубинските власти

| обновено на 17.06.17 в 18:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

  Доналд Тръмп не е в състояние да дестабилизира кубинската революция.

Така, чрез прочетено от говорител по телевизията специално изявление, комунистическите власти в Хавана реагираха на решението на американския президент да отмени предприетите от предшественика му Барак Обама мерки за затопляне на отношенията с Куба.

Тръмп разпореди по-строги ограничения за пътуванията на американци до Куба и за бизнес сделки с кубински предприятия, контролирани от въоръжените сили на островната държава. 
В реч в Маями той  осъди "бруталния" по думите му режим на Раул Кастро и посочи: 
Няма да вдигнем санкциите срещу кубинския режим докато всички политически затворници не бъдат освободени. Ще наложим ембарго, ще предприемем конкретни стъпки, за да сме сигурни, че инвестициите отиват директно към хората.
Куба, от своя страна, осъди едностранната отмяна на споразумения между Хавана и Вашингтон. Властите на Острова са разочаровани, че Тръмп се връща към ерата на „по-студени отношения" и в същото време остават отворени за продължаване на диалога със Съединените щати. 
Бившият кубински дипломат Карлос Алжугей определи изказването на Тръмп като враждебно:
Това беше много низък, лош подбор на думи. Изказване, което ни връща в най-лошите моменти от кубинско-американските отношения. Процесът по нормализиране е замразен и трябва да изчакаме условията да се променят. Но според мен всичко това е против интересите на Съединените щати.
Обикновените кубинци също изразяват разочарование:
Всички жертви и усилия за подобряване на отношенията между Куба и Съединените щати, бяха разбити от този президент, сподели кубинка, разочарована от решението на Доналд Тръмп. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени