Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще повлияе ли върху политиката на Вишеградската група заплахата от санкции за неспазване на бежанските квоти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В средносрочна перспектива Полша, Унгария, и отчасти Чехия не просто ще продължат да не допускат бежанци мюсюлмани от Африка и Близкия Изток, но и ще продължат да спъват реформата на бежанската система в Европейския съюз. Тази позиция изрази в предаването „Събота 150“ журналистът Никола Миладинов, кореспондент на БНР в Брюксел. Според него Вишеградската група ще продължи позицията си да формира блокиращо малцинство, поне докато нещо по-тежко не удари техните интереси – например орязване на еврофондовете.

Заплахите от санкции от страна на ЕК спрямо Полша, Унгария и Чехия за неспазване на бежанските квоти няма за цел да ги накара бързо да приемат чужденци, защото квотите на тези три държави не са чак толкова големи и от решаващо значение за постигане на общата цел - 160 хиляди преместени от Италия и Гърция кандидати за убежище. По-скоро тази мярка трябва да служи за назидание на останалите страни-членки, които също хитруват с релокацията, подчерта Миладинов:

Административните процедури за нарушения са тягостни и продължителни, ще минат месеци, дори години, преди окончателната им развръзка и никой не знае дали дори при най-лошия сценария – дело в съда в Люксембург – финансовите санкции ще са особено сериозни заради това, че тези вишеградски държави отказват да приемат чужденци. Но натрупването на наказателните процедури може да създаде евентуално вътрешно напрежение и недоволство срещу управляващите правителства във Варшава и Будапеща.

Да се преценява, че няколко хиляди души в една 40-милионна държава биха могли да преобърнат етническия, културния, цивилизационния модел, е несериозно, гласи тезата на Боян Станиславски, който ж ивее и работи в Полша:

Не наблюдавам никакъв реален дебат с реални аргументи. По-скоро виждам чалга, водеща към насаждане на страх. Освен опасната антибежанска чалга, наблюдаваме и анти ЕС чалга – примитивен хейт срещу ЕС и засилване на идеологията на Полша като обсадена от силите на злото.

Правителството на Бата Шидло, по същество на Качински, има доста богата история в отмяна на свои твърди решения и закани, както стана с абортите, изтъкна Станиславски:

По същия начин – както се размахват тези обидни и расистки лозунги, след седмица или две, когато финансовите санкции придобият малко по-материален и реален вид, можем да чуем, че управляващите не са били разбрани правилно, че ние сме християнска държава, че трябва да сме чувствителни към човешката съдба…

Запитан дали наказателната процедура срещу Полша е работещ инструмент, Станиславски припомни позицията си, че единственият лост, който реално може да се използва, са парите.

Журналистът и преводач Светла Кьосева, която живее и работи в Будапеща отбеляза, че Унгария стремително навлиза в предизборна кампания за изборите другата пролет. Тя акцентира върху факта, че пропагандата срещу мигрантите продължава да е успешна, дори когато отдавна няма никакви мигранти на територията на Унгария:

Реакциите на унгарското правителство са доста различни, в зависимост от това накъде са насочени – навътре към избирателите, или навън - към европейските институции. Ясно е, че без парите на Брюксел унгарската икономика ще е в доста по-незавидно положение. Ето защо след кампанията „Да спрем Брюксел“ по билбордовете се появиха нови надписи: „Унгария – силна и горда европейска държава“.

За Чехия това е възможност, макар и в процедура за неизпълнение на задълженията, да изясни своите аргументи, посочи в коментара си Евгения Йотова, кореспондент на БНР в Прага.

Чешките управляващи изтъкват мотива, че страната активно помага – както с полицаи и експерти, така и финансово, в кризисните области, посочи тя:

Според ЕК Чехия, Полша и Унгария не изпълняват задължението на всеки три месеца да предлагат свободни места по програмата. Чехия не е обявила свободни места вече година, докато Австрия, която не е приела никого от Италия и Гърция, през май е обещала свободни места за 50 души.  

Още детайли по темата слушайте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени