Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъб стана първият Зелен паметник на Италия

Докато едни дървета в Италия загиват от силна буря, други биват спасени. Страната ще има своя първи Зелен паметник, познат като "Дъбът на свраките"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 „Дъбът на свраките” - така хората в италианската област Тоскана наричат вековен дъб, който бе обявен за първия Зелен паметник в историята на Италия. Проявата съвпадна със срещата на Г 7 за околната среда, която се проведе преди седмица в Болоня.

Дъбът на свраките се намира в едноименна местност в долината на река Орча, недалеч от град Пиенца в провинция Сиена. 

Дървото е на възраст около 370 години, високо е 19 метра, периметърът на дънера е почти 5 метра, а диаметърът на короната му - 34 метра.

Безброй птици гнездят сред неговите клони, местните жители устройват край него забави, многобройни са и туристите, които му се радват, защото дървото посадено край историческия Францискански път на поклонението, водещ до Рим.

В името на спасяването на вековното дърво е бил основан и специален комитет в социалните мрежи „SOS Дъбът на свраките”. Задействало се е Министерството на културата - в рамките на три години, преминавайки през всевъзможни бюрократични препятствия, министерството определило Дъба на свраките за ценна недвижима собственост, за да бъде обект на закрила.

Още за дървото - паметник чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени