Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Папа Франциск ме окуражи да се боря за Парижкото споразумение

Папа Франциск и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че папа Франциск я е подкрепил да се бори за Парижкото споразумение след оттеглянето на САЩ от климатичния пакт. Меркел днес беше на лична аудиенция при папата, който е изказал съболезнования за кончината на бившия германския канцлер Хелмут Кол. Кол почина вчера на 87-годишна възраст.

Имах честта да имам лична аудиенция при папата в качеството ми на домакин на срещата на Г-20 в Хамбург. На първо място, папата изрази съболезнования за смъртта на Хелмут Кол и му отдаде почит като на велик държавник, каза канцлерът.

Меркел обясни, че с папата са обсъдили приоритетите за предстоящата среща на Г-20 в Хамбург, която ще се проведе на 7 и 8 юли.

Обсъдихме дневния ред на Г-20. Той изхожда от идеята, че искаме свят, в който работим заедно с множество страни, в който не изграждаме никакви стени, а вместо това ги разрушаваме, в който всеки се ползва от благоденствие, богатство, чест и достойнство. На тази основа ще обсъдим световната икономика и, разбира се, предизвикателствата от тероризма. Ще се фокусираме върху Африка, съседния на Европа континент, посочи канцлерът.

Папа Франциск е похвалил действията на Германия за борба с климатичните промени.

Папата приветства това и ме окуражи да продължа по този път, както и да се боря за международни договори като Парижкото споразумение. Знаем, че, за съжаление, САЩ се оттеглят от споразумението. Информирах папата за дневния ни ред здравеопазването и борбата с пандемиите. Като цяло беше разговор, който наистина ме окуражи да продължа по пътя на солидарността въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени, и да опитам да постигна успех стъпка по стъпка за цялата световна общност, обясни Меркел.

Според източници от германското правителство Меркел се опитва да увеличи подкрепата сред страните от Г-20 за борба с глобалното затопляне преди срещата в Хамбург. В същото време канцлерът не иска да изглежда сякаш сформира антиамериканска коалиция, посочва Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна