Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бихме Сърбия на волейбол

България - волейбол
Снимка: БГНЕС

Българският национален отбор по волейбол победи състава на Сърбия с 3:2 гейма (25:18, 20:25, 25:23, 24:26, 15:12) във втория мач от турнира в Кордоба (Аржентина), който е част от програмата на Световната лига.

На старта нашите отстъпиха на Бразилия с 0:3, а сега доста се измъчиха срещу вече класиралите се за следващата фаза сърби.

След като вчера нашият щаб хвърли в боя срещу Бразилия предимно резерви и момчета, които по-рядко са влизали в игра, сега на полето излязоха титулярите. Началото беше равностойно и премина при размяна на водачеството.

Най-резултатен в мача беше Цветан Соколов с 26 точки. Розалин Пенчев и Николай Николов записаха съответно 18 и 17 точки. Николай Николов направи и най-много блокади в мача - 6.

От сърбите се отличи Урош Ковачевич (15), а 11 добави Александър Благоевич.

За България това беше първа победа над съперника от осем години насам. За последно ликувахме срещу западните ни съседи на европейското в Измир (Турция) през 2009 г. Тогава бихме в груповата фаза с 3:2. Това е последната българска победа в последните 7 сблъсъка. Шест от мачовете бяха в Световната лига, а един – през 2013-а, на европейско първенство. Под ръководството на Пламен Константинов сблъсъците бяха два – от 2016-а. Тогава паднахме с 0:3 и 1:3, а сърбите спечелиха Лигата.

За финалната шестица в Куритиба (4-8 юли) се класира директно домакинът Бразилия. Визи ще вземат още пет тима в генералното класиране, така че към този момент запазваме шансове за финалите. За финалите се класираха вече Франция и Сърбия.

Нашата цел е 6-ото място. Там след 8 изиграни мача се намира Русия с 11 точки, докато България е веднага след това с 10.

В последния кръг руснаците посрещат Иран, който успя да спечели 3 от срещите си дотук (срещу Аржентина, Белгия и Полша). Важен за нашата цел ще бъде крайният резултат от сблъсъка между САЩ и Полша. Трябва да се надяваме на успех за американците.

В последната среща в Кордоба нашите ще играят с Аржентина от 01:10 в нощта срещу понеделник.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна