Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Балабанов: Средствата за извънреден труд за полицаите вече са увеличени на 190 лева

Стефан Балабанов
Снимка: БГНЕС

Правителства 5-6 може да са обещавали, но ние, за разлика от други, вече направихме това, което от 4 години полицаите не са получавали, а именно дрехи и оборудване. Виждате, че вече нашите складове са пълни с нови дрехи, полицаите започват да ги получават. Увеличихме техните възнаграждения за извънреден труд от 140 на 190 лева. Допълнително тази година ни бяха отпуснати 107 лева от правителството, които бяха за социални осигуровки и ние в момента ги харчим тези пари. Вижда се, че правителството мисли в тази насока. Пак призовавам да имат малко търпение. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, който оглавява и Съвета за социално партньорство в МВР и уточни: 

Министърът на вътрешните работи също е за увеличение на заплатите на полицаите, но това са разговори с правителство, с премиер, с финансов министър и от кога, и с колко. Просто ще зависи от възможностите на държавата и възможностите на Държавния бюджет.

Правилно е решението на господин министъра, който гледа мащабно – на целия сектор "Сигурност". Съгласете се, ако от утре увеличим заплатите на полицаите, какво ще кажат военните, при които, за съжаление, един войник започва с 608 лева. Така че в тази насока се мисли, разговаря се и аз бих помолил синдикатите и нашите служители просто да дадат възможност на нашия министър да обсъди тези неща, първо, с министъра на финансите, а после и с премиера.

Не сме обещавали увеличение с 15-20 процента. Това е искане на синдикатите. Ако нашият бюджет, на държавата, на МВР позволи такова увеличение в края на годината, ще бъде много добре. Ако не, ще се търсят възможности за следващия бюджет, който ще започне да се конструира още от септември.

Заместник-министър Балабанов потвърди, че до края на годината ще бъдат назначени общо 1000 нови полицаи. Като приоритет за МВР той изтъкна намаляване жертвите при катастрофи, справяне с нелегалната миграция, намаляване на битовата престъпност и гарантиране на сигурността по време на Българското председателство на ЕС.

За мен протестите на полицаите в момента са нещо абсолютно недопустимо и всеки един загубен час от полицейски служител, който е излязъл да протестира, е още едно дете, зарибено с наркотик, още една баба някъде по Северна България, изнасилена и ограбена, още един телефонен измамник, който върлува, още един ограбен дом.

Интервюто на Диана Янкулова със Стефан Балабанов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени