Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светкавица е предизвикала горския пожар в Португалия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расте броя на жертвите на опустошителния горски пожар в Португалия. По последни данни на правителството в Лисабон загинали са най-малко 57 души, а ранените са 59. Сред тях няма българи, се казва в съобщение на българското министерство на външните работи.

Повечето жертви на бушуващите горски пожари в Централна Португалия са загинали в автомобилите си при опит да се спасят. Има цели села, които огънят е откъснал от света. Шокирам съм от тази трагедия, заяви португалският министър-председател Антонио Кошта. В традиционната си неделна служба Папа Франциск се помоли за жертвите: Близо съм до скъпите хора в Португалия, засегнати от опустошителния огън, който взе много жертви. Нека се молим в мълчание.

Според полицията, горският пожар е предизвикан от светкавица. Изключваме вероятността от човешка грешка или умишлен палеж, заяви шефът на криминалната полиция Жозе Алмейда Родригеш.

750 огнеборци са на място, сред тях има и ранени. Силните ветрове в района обаче затрудняват борбата с пожара, която се води на четири фронта от вече почти денонощие. Работата на пожарникарите е затруднена и от високите температури, които в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени