Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един убит и 10 ранени, след като автомобил се вряза в поклонници до джамия в Северен Лондон

| обновено на 19.06.17 в 13:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Един човек е починал и 10 са ранени, след като мъж с микробус се вряза сред пешеходци близо до джамия във "Финсбъри парк", Северен Лондон. Инцидентът стана малко след полунощ британско време на оживено място, пълно с поклонници, излезли от късна нощна молитва в последната седмица на Рамазана.

Бусът е ударил група хора, които са оказвали първа помощ на човек, припаднал по-рано на улицата. Човекът по-късно е починал, като обаче не е ясна точно причината за смъртта му, съобщиха от полицията. От 10-те ранени 8 са в болници. Всички пострадали са мюсюлмани. Националният координатор на полицията за борба с тероризма Нийл Басу каза още:

Мислите ни са с хората, засегнати от това нападение, техните семейства и приятели и по-широката общественост. Този инцидент се третира като терористична атака и се разследва от полицията за борба с тероризма. Това беше атака срещу Лондон и всички лондончани. Нека всички заедно се изправим срещу екстремистите, без значение каква е тяхната кауза.

Полицията съобщи също, че бусът е нает от уелска компания. 48-годишният шофьор е арестуван. Предполагаемият нападател е бил сам. Той е в болница. Много свидетели дават противоречиви показания. Според един от тях мъжът е извикал: "Искам да убия всички мюсюлмани!", но според друг той е казал "Убийте ме!", така че полицията все още се опитва да установи пълната истина около инцидента.

Инцидентът се третира като "потенциален терористичен акт". В района е в ход мащабна полицейска операция.

От Британския мюсюлмански съвет заявиха, че мъжът умишлено е насочил буса към поклонниците и нарекоха случилото се насилствена изява на ислямофобия.

Премиерът Тереза Мей определи инцидента като ужасяващ. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че е шокиран от случилото се.

Кметът на града Садик Хан обяви, че ще бъдат разположени допълнителни полицейски сили и призова хората да бъдат спокойни и бдителни.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени