Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС. Настигаме бързо богатите държави по цени на коли, компютри и телевизори, пише СЕГА. Споровете ниски или високи са цените в България са безкрайни. Все пак всички знаят, че имаме най-евтиния алкохол в целия ЕС. Малцина обаче са наясно, че плащаме и най-ниските тарифи за осветление и отопление. И че имаме най-евтините хотели, ресторанти и кафенета. Но пък колите ни са по-скъпи, отколкото в Чехия, Словакия, Полша и още четири държави членки, а по цени на компютрите и телевизорите вече почти сме настигнали германците.

Това показват най-новите данни на Евростат, които сравняват ценовите равнища в 28-те от ЕС и в още девет страни от Стария континент. Проучването е за 2016 г. и включва над 2400 потребителски стоки и услуги. То показва, че в Евросъюза най-скъпо е в Дания, Ирландия и Люксембург, а България е най-евтината, следвана от Румъния и Полша.

Виж повече

Шефът на НДК крие загуби на десетки милиони, извежда в заглавие ТРУД. На 15.06.2017 г., след журналистическо разследване на изданието, е публикуван годишният финансов отчет на НДК за 2016 г. Документът е публикуван в Търговския регистър във вид „зебра” – с плътни черни линии е заличена цялата съществена информация относно финансовото състояние на държавното дружество, готвещо се да приеме основните събития от българското председателство на ЕС. Генерирана е нова годишна финансова загуба от 8 632 000 лв., като разполагаемата парична наличност към 31.12.2016 г. е 8 789 000 лв. при преведени от държавата само преди четири месеца ( на 22 август 2016 г.) 17 000 000 лв.

От отчета не става ясно как и за какво са харчени целевите милиони, поради което документът е заверен с квалифицирано мнение. Независимият одитор изразява съмнения за фалшифициране, преднамерени пропуски, въвеждане на одитора в заблуждение и пренебрегване или заобикаляне на вътрешния контрол.

Виж повече

МОНИТОР публикува интервю с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, като извежда в акцент въпроса за критериите за прием в 1-и клас. Според вълчев и преди адресът е бил сред критериите за прием. Тази година обаче той е заложен като водещ в нормативните разпоредби, което е създало по-високи стимули за злоупотреба. Това доведе до проблеми с приема в определени столични училища: „Има възможност да подобрим критериите, като въведем уседналост и се концентрираме около постоянния адрес. Задължително е разработването на обща информационна система за цялата Столична община по подобие на детските градини, но все още не сме сигурни, че тя може да бъде готова за приема през учебната 2018-2019 година”.

Вълчев посочва, че засега има няколко варианта. Един от тях е критерият постоянен адрес да има тежест над 51% . Вторият е да се дават различен брой точки в зависимост от годините, в които семейството е било на този адрес. Друг вариант е постоянният адрес да е единственият критерий и при равен брой точки да се прави вторично класиране.

Виж повече

Градските туристи повече от морските, отбелязва СТАНДАРТ. Морският туризъм за първи път тази година ще е с под 50 на сто дял от всички останали видове пътувания. Това заяви за "Стандарт" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма. Причините са много, но основната е в небивалия интерес към културен и градски туризъм.  След срива на пътуванията в Турция, Египет и Тунис, откъдето има годишен отлив от 15 млн. гости, България е една от новите дестинации заедно с Гърция, Кипър, Малта, Испания и Италия.

Голяма част от бума на туристи в България се дължи на увеличения брой пътници, които ползват нискотарифни авиокомпании. Но бумът няма да напълни хотелите ни докрай, защото страната ни разполага с достатъчно свободен капацитет от общо 4500 места за настаняване. Според Драганов през лятото базата е изцяло заета само през август, а през този месец у нас се очакват над 2 млн. чужденци и 3,6 млн. българи. През май и юни леглата остават незаети.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна