Проф. Л. Топалов: Ако се докаже, че случилото се в Лондон е терористичен акт, това вече е декларация на война

ЕПА/БГНЕС

От Британския мюсюлмански съвет определиха случая с врязалия се в пешеходци бус във "Финсбъри парк", Северен Лондон, като реваншистко терористично нападение. Полицията третира случилото се като потенциален терористичен акт, това заяви британският премиер Тереза Мей. На този етап това, което стана в британската столица, изглежда точно така – терористичен акт и ако наистина се докаже, че е терористично нападение, то това означава едно, че вече има декларация на война, каза в "Преди всички" проф. Любомир Топалов, преподавател по политически науки в университета "Мейджи" в Токио:

Досега бяха терористични актове, сега вече е война, защото колкото повече "Ислямска държава" губи в териториите, които контролираше през последните две-три години, толкова повече ще пренася своята война извън територията си, на по-виртуално пространство, и Европа е най-подходящата земя за това. Във Франция имахме и продължава да има редица терористични актове, с идеята, че това ще радикализира френското общество и това ще предизвика обратна реакция. Обратна реакция обаче не дойде във Франция, но, както виждаме, идва във Великобритания сега, и това е най-тревожното, защото в такъв случай "Ислямска държава" печели. Тя се надява да предизвика едно разкъсване вътре в европейското общество. Европа се възприема от идеологията на "Ислямска държава" като "слабините на западния свят", тъй като Америка е прекалено силна, прекалено далече и прекалено защитена.

Проф. Топалов подчерта, че връзката избори – терористични актове не трябва да бъде пренебрегвана, но що се отнася до днешния случай, то той е по-скоро свързан с последната седмица на Рамазан:

Хората посещават джамии много по-активно и е много по-удобно за атака срещу голяма група представители на мюсюлманите в определен град.

Още можете да чуете в интервюто на Силвия Великова с проф. Любомир Топалов в звуковия файл.

Още от категорията
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Обсъждаме темата за бежанците, необходима е политика за сигурност и развитие

На последния за тази година Европейски съвет лидерите ще обсъждат миграцията, сътрудничеството в отбраната, реформата на Еврозоната и Брекзит. България е представена от премиера Бойко Борисов . Преди началото на срещата президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че темата за бежанците и мигрантите ще бъде обсъждана, без обаче да се правят..

публикувано на 14.12.17 в 18:50

Кирил Ананиев: Ако иновативно лекарство се прилага в девет страни от ЕС, ние ще бъдем десетата

Нито един български пациент няма да остане без лечение, дори ако става дума за нови медикаменти. Това увери , малко по-късно, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред парламентарната комисия по здравеопазване. Той пое ангажимент - ако въпросното ново лекарство е признато в поне 1/3 от държавите, да предложи законова промяна - медикаментът да се..

публикувано на 14.12.17 в 18:35
Даниела Дариткова

Дариткова: Пациентските организации истеризират ситуацията, мораториумът гарантира функционирането на здравеопазването

Правата на лечение на онкоболните в България не са застрашени от наложения мораториум върху заплащането за нови лекарствени терапии. Мораториумът е нужен, за да се гарантира функционирането на болниците и да се спре изтичането на лекари от България.  Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ председателят на здравната комисия в..

публикувано на 14.12.17 в 18:23

Македонският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с България през януари

Парламентът на Македония ще ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с България през януари догодина, съобщи председателят му Талат Джафери, цитиран от агенция БГНЕС след среща в Скопие с българския вицепрезидент Илияна Йотова .  Ратификацията трябваше да стане факт този месец, но се забавя заради оставката на Никола Груевски от..

публикувано на 14.12.17 в 18:19
Малина Крумова

Малина Крумова: Нуждите на ВиК - сектора са много по-големи от наличните европейски средства

В и К отрасълът е изключително тежък, защото е свързан с изграждане и поддръжка на огромна инфраструктура. Само каналите и водопроводите на територията на страната са над 90 000 километра. Тази инфраструктура дълго време не е била адекватно финансирана, тъй като от 90-а година се гледа социално на цената, което не оставя достатъчно средства за..

публикувано на 14.12.17 в 16:51

Доналд Туск: Проблемът за миграцията разделя ЕС и затова още по-усилено трябва да работим за нашето единство

Проблемът с миграцията разделя Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск  преди началото на лидерската среща в Брюксел:  Когато става дума за миграция, то това е разделение между Изтока и Запада и е съпроводено от емоции. Това прави трудно дори намирането на общ език и разумни аргументи за този дебат. Затова трябва да..

публикувано на 14.12.17 в 16:28

НС реши да се създаде Комисия за антикорупция и отнемане на незаконно придобито имущество

Парламентът одобри създаването на новия антикорупционен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество,  като гласува окончателно текстове от Антикорупционния закон, внесен от Министерския съвет.  Новосъздаденият орган ще е независим и ще се представлява от председател, негов заместник и трима членове,..

публикувано на 14.12.17 в 16:13