Вл. Шопов: Случилото се в Лондон е целенасочена атака срещу мюсюлмани от белокожи хора

Явлението "Макрон" е една от изявите на политическото недоволство вътре във Франция, смята анализаторът

Владимир Шопов
БГНЕС

Сегашната ситуация във Великобритания е особено деликатна – управлението е сериозно разклатено, съществува една политическа безтегловност, а поредицата от инциденти не дава на обществото да си поеме дъх. Случилото се в Лондон е "целенасочена атака срещу мюсюлмани от белокожи хора", заяви в "Преди всички" анализаторът Владимир Шопов:

Отиваме към най-лошия вариант – навлизаме в една цикличност атентатите. Това прилича на реакция на предходните атентати – изглежда като целенасочена атака срещу мюсюлмани от белокожи хора, т.е. отиваме към една такава ситуация, при която при най-лош вариант ще имаме една такава размяна на атаки.

По отношение на предстоящия за Великобритания Брекзит, Шопов прогнозира твърд Брекзит:

По-скоро се отива към напускане на ЕС при по-твърдия вариант, но с по-дълъг преходен период, за да може бизнесът да се подготви и да се адаптира.

Шопов коментира и резултатите от вчерашния балотаж на френските парламентарни избори, като каза, че явлението "Макрон" е една от изявите на политическото недоволство вътре във Франция:

И в някакъв смисъл неговият избор е комбинация от подкрепата на тези, които са недоволни, но въпреки това са склонни да дадат конкретно на него шанс да управлява и да промени Франция, и от друга страна – пасивността на тези, които пък въобще не пожелаха да отидат до урните… Важно е да се каже, че наистина тези нива на неучастие за парламентарни избори във Франция са исторически прецедент, добави Шопов по повод дела на негласувалите на втория тур, който надхвърли рекордните 56%

По първоначални данни, френският президент центрист Еманюел Макрон ще има абсолютно мнозинство в Националното събрание, докато партията на Марин Льо Пен – едва шестима депутати.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Великова с Владимир Шопов.

Още от категорията
Матеуш Моравецки

Полша очаква идната седмица ЕК да даде ход на наказателната процедура заради спорната съдебна реформа

Новият министър-председател на Полша заяви, че очаква Европейската комисия да даде през идната седмица ход на наказателна процедура срещу страната му заради спорната съдебна реформа. Премиерът Матеуш Моравецки се изказа малко преди срещата си с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.  Наказателната процедура срещу Варшава може да..

публикувано на 14.12.17 в 18:55
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Обсъждаме темата за бежанците, необходима е политика за сигурност и развитие

На последния за тази година Европейски съвет лидерите ще обсъждат миграцията, сътрудничеството в отбраната, реформата на Еврозоната и Брекзит. България е представена от премиера Бойко Борисов . Преди началото на срещата президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че темата за бежанците и мигрантите ще бъде обсъждана, без обаче да се правят..

публикувано на 14.12.17 в 18:50

Кирил Ананиев: Ако иновативно лекарство се прилага в девет страни от ЕС, ние ще бъдем десетата

Нито един български пациент няма да остане без лечение, дори ако става дума за нови медикаменти. Това увери , малко по-късно, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред парламентарната комисия по здравеопазване. Той пое ангажимент - ако въпросното ново лекарство е признато в поне 1/3 от държавите, да предложи законова промяна - медикаментът да се..

публикувано на 14.12.17 в 18:35
Даниела Дариткова

Дариткова: Пациентските организации истеризират ситуацията, мораториумът гарантира функционирането на здравеопазването

Правата на лечение на онкоболните в България не са застрашени от наложения мораториум върху заплащането за нови лекарствени терапии. Мораториумът е нужен, за да се гарантира функционирането на болниците и да се спре изтичането на лекари от България.  Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ председателят на здравната комисия в..

публикувано на 14.12.17 в 18:23

Македонският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с България през януари

Парламентът на Македония ще ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с България през януари догодина, съобщи председателят му Талат Джафери, цитиран от агенция БГНЕС след среща в Скопие с българския вицепрезидент Илияна Йотова .  Ратификацията трябваше да стане факт този месец, но се забавя заради оставката на Никола Груевски от..

публикувано на 14.12.17 в 18:19
Малина Крумова

Малина Крумова: Нуждите на ВиК - сектора са много по-големи от наличните европейски средства

В и К отрасълът е изключително тежък, защото е свързан с изграждане и поддръжка на огромна инфраструктура. Само каналите и водопроводите на територията на страната са над 90 000 километра. Тази инфраструктура дълго време не е била адекватно финансирана, тъй като от 90-а година се гледа социално на цената, което не оставя достатъчно средства за..

публикувано на 14.12.17 в 16:51

Доналд Туск: Проблемът за миграцията разделя ЕС и затова още по-усилено трябва да работим за нашето единство

Проблемът с миграцията разделя Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск  преди началото на лидерската среща в Брюксел:  Когато става дума за миграция, то това е разделение между Изтока и Запада и е съпроводено от емоции. Това прави трудно дори намирането на общ език и разумни аргументи за този дебат. Затова трябва да..

публикувано на 14.12.17 в 16:28