Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 13: фестивалът „Лехар“ в Австрия

БНР Новини
Сградата на театъра в Бад Ишъл, където се провежда фестивалът
Снимка: Léhar Festival
Разположен в Горна Австрия край река Ишъл град Бад Ишъл е балнеоложки център още от ранния 19 век, любимо място за отдих на високопоставени личности и предпочитана лятна резиденция на император Франц Йозеф I.
През 1948 година в Бад Ишъл умира Франц Лехар. В памет на големия композитор всяко лято в града се провежда фестивал на негово име. Наричат града „Байройт на оперетата“. От 15 юли до началото на септември почитателите на оперетата изпълват града, за да чуят любимите си творби. Фестивалът се открива на 15 юли и се закрива на 3 септември с „Веселата вдовица“ на Лехар. Публиката може да види още „Сезон в Залцбург“ от Фред Раймонд, „Императрица Жозефин“ от Имре Калман, както и няколко песенни вечери.
В звуковия файл може да чуете какви са плановете на новия художествен ръководител на фестивала Томас Енцингер. Той ще ръководи фестивала това лято само административно, тъй като програмата беше подготвена от неговия предшественик – Михаел Лакнер. Така той ще има време да работи върху новия сезон през 2018 година така, както той иска - с повече ревю, разновидност на музикалния театър, наподобяваща вариете, повече танц и повече шоу.


Вижте програмата на фестивала


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна