Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват качеството на слънчевите очила на пазара

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва масирана национална проверка на слънчевите очила, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти.

През 2016 г. са били проверени общо 909 различни марки и модели слънчеви очила в 434 търговски обекти на територията на цялата страна, като за 259 от тях е установено, че не отговарят на изискванията.  Засиленият контрол на слънчеви очила продължава и през 2017 г., като до момента от съвместни действия с митническите власти е спрян вноса на 69 модела очила, общо количество 7660 бр., защото са били без нанесена СЕ маркировка.


Сред най-честите нарушения, които инспекторите установяват при проверките, са липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на информация за марка, модел, производител, което е важно, за да се проследи произхода на продукта. Класът на филтъра на очилата се обозначава с цифра от 0 до 4. Потребителят трябва да има предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите филтри от UV лъчите са по-високи.Когато слънчевите очила са с филтри от клас 4, те не трябва да се използват при шофиране, тъй като това би довело до риск за потребителя от намаляване на видимостта при използването им.

Слънчевите очила попадат в групата на едни от най-използваните лични предпазни средства. Те са предназначени да защитават очите на от влиянието на UV лъчите и се използват от деца и от възрастни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени