Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Илияна Кришкова: Черешовата реколта в Кюстендилско е една трета от нормалната

Снимка: архив

Заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Илияна Кришкова заяви пред Радио София, че реколтата от череши в района тази година е около една трета от нормалната или около 2 хиляди тона. Причините за това са няколко - първо това са зимните студове, като през тази година са отчетени до -29,5 градуса, а през април температурата е спаднала до -6 градуса. На някои места това е довело до 100-процентово унищожаване на плодовете.

Кришкова обясни също, че в Института по земеделие са създадени 11 сорта череши и уточни, че сортовете "Стефани" и "Данелия" дават много добри резултати на резки промени във времето. В последните години са създадени нови три сорта - "Дима", "Васиника" и "Алекстон", като единият от тях - "Дима" е самофертилен, което означава, че не се нуждае от опрашител.

Въпреки неблагоприятните условия и тази година в Кюстендил ще се проведе традиционният Празник на черешата ще се състои в края на юни, като Институтът по земеделие ще представи 10 от най-устойчивите сортове.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна