Необходим ли е нов референдум за типа избирателна система

Чисто мажоритарни избори в два тура биха бетонирали статуквото, смята политологът Петър Чолаков

Снимка: БГНЕС

Идея за провеждането на нов референдум, с който българските граждани да посочат каква точно промяна на избирателната система искат, обяви пред медиите председателят на парламентарната комисия по правните въпроси и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според него нов, по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация, дори логичният вариант на действие. Кирилов уточни обаче, че провеждането на нов референдум не е обсъждано в парламентарната група на ГЕРБ и няма решение на управляващата партия за това. Промените в избирателната система обаче са достатъчно сложен въпрос и няма как да  ги подминем само със зададения на проведения на шести ноември референдум въпрос „за или против мажоритарният вот“, коментира Кирилов. По думите му, ако се направи ново допитване, може да се поиска по детайлно становище на избирателя - не само дали одобрява стопроцентово мажоритарната система, а какво е мнението му за другите изборни системи.

Темата коментира в ефира на „Хоризонт“ политологът Петър Чолаков, който не се нае да прогнозира дали ще се стигне до нов референдум, но отбеляза, че разчита водените дебати като „тестване на почвата“ и очаква да има промяна избирателната система:

Независимо дали ще се стигне до референдум - да се направи едно ново допитване какво точно иска суверенът като вариант на избирателната система, но ще има реформа на избирателната система, подчерта Чолаков и поясни, че има няколко варианта:

Единият вариант, който е доста възможен – да видим сегашната избирателна система, но с някакви промени.

Друг вариант, който се споменава много от редица колеги, които са привърженици на него, е въвеждането на смесена избирателна система или т.нар. немски модел.

Анализаторът подчерта, че е добре да има сериозен дебат по темата за типа избирателна система и мажоритарния вот:

Бих оценил позитивно идеята на председателя на правната комисия - на господин Кирилов, да има още по-сериозен дебат върху тази тема, защото, според мен, обществото като че ли по-скоро е готово да реагира и реагира - не бих казал първосигнално, но много лесно се подава на внушенията като тези, които бяха споменати преди това във връзка с последния национален референдум, че мажоритарна система ще разбие статуквото и така нататък - когато в действителност резултатът по-скоро би бил обратен - чисто мажоритарна избирателна система в два тура би бетонирала статуквото.

Анализаторът посочи още, че е очевидно е, че има много сериозни настроения в обществото за промяна в Изборния кодекс, което се отчита от партиите:

Има сериозен обществен интерес, насочен по посока на реформа на избирателната система, има такива създадени очаквания, това показа и последният национален референдум от 6 ноември миналата година, така че поради тази причина ГЕРБ продължават, а и други политически партии, между впрочем, да поставят на дневен ред тази тема за реформа на избирателната система.

Чолаков отбеляза още, че мажоритарната избирателна система би била „изгоден“ вариант за големите политически партии:

Разбира се, че е в интерес на големите политически партии. Първо, мажоритарна избирателна система в чист вид, това, което беше законопроектът на ГЕРБ, облагодетелства големите политически партии. На първо място ГЕРБ, БСП, вероятно и ДПС, макар че тук могат да бъдат изразени някои съмнения - видяхме, че в последна сметка ДПС гласуваха против законопроекта на ГЕРБ.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията
Матеуш Моравецки

Полша очаква идната седмица ЕК да даде ход на наказателната процедура заради спорната съдебна реформа

Новият министър-председател на Полша заяви, че очаква Европейската комисия да даде през идната седмица ход на наказателна процедура срещу страната му заради спорната съдебна реформа. Премиерът Матеуш Моравецки се изказа малко преди срещата си с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.  Наказателната процедура срещу Варшава може да..

публикувано на 14.12.17 в 18:55
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Обсъждаме темата за бежанците, необходима е политика за сигурност и развитие

На последния за тази година Европейски съвет лидерите ще обсъждат миграцията, сътрудничеството в отбраната, реформата на Еврозоната и Брекзит. България е представена от премиера Бойко Борисов . Преди началото на срещата президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че темата за бежанците и мигрантите ще бъде обсъждана, без обаче да се правят..

публикувано на 14.12.17 в 18:50

Кирил Ананиев: Ако иновативно лекарство се прилага в девет страни от ЕС, ние ще бъдем десетата

Нито един български пациент няма да остане без лечение, дори ако става дума за нови медикаменти. Това увери , малко по-късно, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред парламентарната комисия по здравеопазване. Той пое ангажимент - ако въпросното ново лекарство е признато в поне 1/3 от държавите, да предложи законова промяна - медикаментът да се..

публикувано на 14.12.17 в 18:35
Даниела Дариткова

Дариткова: Пациентските организации истеризират ситуацията, мораториумът гарантира функционирането на здравеопазването

Правата на лечение на онкоболните в България не са застрашени от наложения мораториум върху заплащането за нови лекарствени терапии. Мораториумът е нужен, за да се гарантира функционирането на болниците и да се спре изтичането на лекари от България.  Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ председателят на здравната комисия в..

публикувано на 14.12.17 в 18:23

Македонският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с България през януари

Парламентът на Македония ще ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с България през януари догодина, съобщи председателят му Талат Джафери, цитиран от агенция БГНЕС след среща в Скопие с българския вицепрезидент Илияна Йотова .  Ратификацията трябваше да стане факт този месец, но се забавя заради оставката на Никола Груевски от..

публикувано на 14.12.17 в 18:19
Малина Крумова

Малина Крумова: Нуждите на ВиК - сектора са много по-големи от наличните европейски средства

В и К отрасълът е изключително тежък, защото е свързан с изграждане и поддръжка на огромна инфраструктура. Само каналите и водопроводите на територията на страната са над 90 000 километра. Тази инфраструктура дълго време не е била адекватно финансирана, тъй като от 90-а година се гледа социално на цената, което не оставя достатъчно средства за..

публикувано на 14.12.17 в 16:51

Доналд Туск: Проблемът за миграцията разделя ЕС и затова още по-усилено трябва да работим за нашето единство

Проблемът с миграцията разделя Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск  преди началото на лидерската среща в Брюксел:  Когато става дума за миграция, то това е разделение между Изтока и Запада и е съпроводено от емоции. Това прави трудно дори намирането на общ език и разумни аргументи за този дебат. Затова трябва да..

публикувано на 14.12.17 в 16:28