Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85% от българските граждани използват електронно разплащане всяка седмица

кредитна карта
Какъв е делът на разплащане с карти в България днес? Това беше една от темите на бизнес семинара - „По-големи възможности за малкия бизнес: конкурентоспособни днес и утре“, който се проведе в Бъларската търговско-промишлена палата по-рано днес.

Чрез дебатите организаторите искат да помогнат на представителите на малките и средни предприятия да се адаптират по-лесно и бързо към променящата се политика на правителството, насочена към борбата със сивата икономика. Един проблем, който може да се ограничи чрез електронното разплащане.

На семинара представиха и резултатите от проучване на електронното банкиране у нас. При население от 6 млн. души, проучванията отчитат 7.7млн издадени карти на територията на страната. С 23% расте годишният оборот на разплащане с карти.

Специалистите подчертават, че българските потребители могат и искат да плащат по електронен път, но едва 11% от плащанията в България реално се реализират чрез карти. Като основна причина за това посочват недостатъчно добре развитата мрежа от ПОС терминали.

Какви са основните страхове на българина и пречките пред възприемането на този метод - чуйте от Ваня Манова, специалист в бранша.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени