Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Моллова представя участниците в своя клас по интерпретация в НБУ

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 20 юни е заключителният концерт на участниците в класа по клавирна интерпретация и камерна музика на проф. Милена Моллова. Проектът се осъществява от Департамент „Музика“ на Нов български университет. Изключителна подкрепа в провеждането на курса е оказало ръководството на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, предоставяйки залата за заключителния концерт. Нека припомним, че проф. Моллова е един от най-изтъкнатите български изпълнители и педагози.

Дебютът ѝ със Софийската филхармония е на 13-годишна възраст – изпълнява Концерт за пиано № 3 от Бетовен под диригентството на Саша Попов. В самото начало на своето обучение има шанса да попадне при големи музиканти от ранга на Димитър Ненов, Панка Пелишек. Завършва Московската консерватория в класа на Емил Гилелс. Печелила е награди на някои от най-престижните конкурси по света, а концертната ѝ дейност продължава повече от шест десетилетия. Проф. Моллова има и внушителен педагогически опит.




Много дълги години ръководих департамент „Музика“ в Нов български университет, а сега съм редови преподавател – разказва проф. Моллова. – Тази учебна година получих покана да направя клас по интерпретация по пиано и камерна музика. Приех с голямо удоволствие. В началото се явиха около 20 студенти и ученици от Пловдив, София и др. Но някои не издържаха на темпото. Наистина не е лесно за тях – всеки месец правим концерт с различен репертоар. Сега имам 12 – 13 прекрасни млади изпълнители, с които ще направим заключителния концерт в една от най-хубавите камерни зали в София – концертната зала на Националното музикално училище в София. Мога да кажа, че учениците и студентите идват с радост и удоволствие на нашите занимания. За тях това е малко по-различен поглед към интерпретацията. Освен солистите, които ще чуе публиката, има няколко камерни състава – три клавирни дуа, както и едно клавирно трио. Много се надявам, че съм полезна не само на младите изпълнители, а и на политиката на Нов български университет за разширяване полето на работа и на въздействието на изкуството върху по-широк кръг от хора. Финансовата подкрепа за курса е осигурена от Фонд за стратегическо развитие към настоятелството на НБУ.

Проф. Моллова представи и някои от младите изпълнители, както и репертоара, подготвен от тях:

Сред творбите, които сме подбрали, има много интересни неща. Например дуото Анастасия Кръстанова и Дария Петрова изпълнява цикъла „Детски игри“ от Жорж Бизе. Малко е известен фактът, че майсторът на операта е създал и доста произведения за пиано. Това са интересни и ярки пиеси, никак не са лесни. Дуото Анжела Тодорова и Яна Петрова пък ще изпълни „Майка ми гъската“ от Морис Равел – прекрасна музика, създадена за 4 ръце и после оркестрирана от автора. Не искам да пропусна и триото на Анжела Тодорова (пиано), Ева Гигова (цигулка) и Симеон Шиндаров (виолончело). Те вече години свирят заедно и се „спояват“ все повече и повече. Моята цел беше да ги накарам да кажат своето мнение за произведенията, които свирят, дори то да не покрива общоприетото.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна