Бойко Борисов: Най-важното за България и Македония са инфраструктурните проекти помежду ни

БГНЕС
За България и Македония най-важното в момента са инфраструктурните проекти между двете държави, защото това дава възможност на хората да пътуват и улеснява бизнеса и инвестициите. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов за македонския информационен сайт МКД в навечерието на първото посещение на новия македонски премиер Зоран Заев в София, което започва утре.

В интервюто Борисов изразява надежда, че след преодоляването на тежката политическа криза Македония бързо ще напредва в развитието си. България винаги е подкрепяла Македония по пътя ѝ към Европейския съюз и НАТО, казва премиерът:

Винаги сме твърдели в България, че присъединяването към ЕС на целите Балкани, присъединяването на всички балкански държави към НАТО, е нещо, което ще успокои региона.
 
В отговор на въпроса, как ще се преодолеят историческите спорове между двете страни, българският премиер подчерта:

Аз имам принцип - историята да остане на историците. Те да спорят, те да се доказват. За нас е важно между София и Скопие, между Скопие и Благоевград, защото магистрала Струма-София-Солун дава големи възможности, да направим инфраструктурни проекти, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки.


Председателството на България на Европейския съвет ще има положителен ефект върху Балканите, убеден е Бойко Борисов. За македонското онлайн издание той заявява, че разширяването на ЕС на Балканите е приоритет, но то зависи на първо място от изпълнението на критериите за членство.


Още от категорията
Матеуш Моравецки

Полша очаква идната седмица ЕК да даде ход на наказателната процедура заради спорната съдебна реформа

Новият министър-председател на Полша заяви, че очаква Европейската комисия да даде през идната седмица ход на наказателна процедура срещу страната му заради спорната съдебна реформа. Премиерът Матеуш Моравецки се изказа малко преди срещата си с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.  Наказателната процедура срещу Варшава може да..

публикувано на 14.12.17 в 18:55
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Обсъждаме темата за бежанците, необходима е политика за сигурност и развитие

На последния за тази година Европейски съвет лидерите ще обсъждат миграцията, сътрудничеството в отбраната, реформата на Еврозоната и Брекзит. България е представена от премиера Бойко Борисов . Преди началото на срещата президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че темата за бежанците и мигрантите ще бъде обсъждана, без обаче да се правят..

публикувано на 14.12.17 в 18:50

Кирил Ананиев: Ако иновативно лекарство се прилага в девет страни от ЕС, ние ще бъдем десетата

Нито един български пациент няма да остане без лечение, дори ако става дума за нови медикаменти. Това увери , малко по-късно, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред парламентарната комисия по здравеопазване. Той пое ангажимент - ако въпросното ново лекарство е признато в поне 1/3 от държавите, да предложи законова промяна - медикаментът да се..

публикувано на 14.12.17 в 18:35
Даниела Дариткова

Дариткова: Пациентските организации истеризират ситуацията, мораториумът гарантира функционирането на здравеопазването

Правата на лечение на онкоболните в България не са застрашени от наложения мораториум върху заплащането за нови лекарствени терапии. Мораториумът е нужен, за да се гарантира функционирането на болниците и да се спре изтичането на лекари от България.  Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ председателят на здравната комисия в..

публикувано на 14.12.17 в 18:23

Македонският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с България през януари

Парламентът на Македония ще ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с България през януари догодина, съобщи председателят му Талат Джафери, цитиран от агенция БГНЕС след среща в Скопие с българския вицепрезидент Илияна Йотова .  Ратификацията трябваше да стане факт този месец, но се забавя заради оставката на Никола Груевски от..

публикувано на 14.12.17 в 18:19
Малина Крумова

Малина Крумова: Нуждите на ВиК - сектора са много по-големи от наличните европейски средства

В и К отрасълът е изключително тежък, защото е свързан с изграждане и поддръжка на огромна инфраструктура. Само каналите и водопроводите на територията на страната са над 90 000 километра. Тази инфраструктура дълго време не е била адекватно финансирана, тъй като от 90-а година се гледа социално на цената, което не оставя достатъчно средства за..

публикувано на 14.12.17 в 16:51

Доналд Туск: Проблемът за миграцията разделя ЕС и затова още по-усилено трябва да работим за нашето единство

Проблемът с миграцията разделя Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск  преди началото на лидерската среща в Брюксел:  Когато става дума за миграция, то това е разделение между Изтока и Запада и е съпроводено от емоции. Това прави трудно дори намирането на общ език и разумни аргументи за този дебат. Затова трябва да..

публикувано на 14.12.17 в 16:28