Мая Манолова: Правата на децата у нас ежедневно се нарушават

БГНЕС
Правата на децата в България ежедневно се нарушават. Има празнини в законодателството и несъотвествие с практиките на институциите. Това отчете омбудсманът Мая Манолова на конференция по повод приключване на проекта за популяризиране правата на децата, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Омбудсманът Мая Манолова е наясно откъде тръгват проблемите:

Разбира се, в най-уязвимо положение са децата от рисковите групи. И за България основният проблем, който сме идентифицирали с моя екип, е бедността. Имайки предвид, че една четвърт от българите живеят под прага на бедност, това се отразява с най-голяма сила на децата, които растат в такива семейства. 

Днес бяха обявени първите детски омбудсмани, които ще помагат за популяризиране правата, които децата имат. Това са Еми от Перник, Ния от Силистра, Ивана и Ивета от Ямбол.

Изключително ценна помощ за мен и за моя екип, защото най-лесно децата чуват и осмислят, когато говорители са техни връстници, каза Манолова. Тя подписа и договор с българския клон на "Лумус" – фондацията на авторката на книгите за Хари Потър Джоан Роулинг. Двете организации ще работят за деинституционализиране на грижата за децата.

Още от категорията

Във Варна беше открита "Студентска улица"

Целта на проекта е всичко полезно за студентите по време на тяхното следване да бъде разположено на централно и разпознаваемо място. Ректорът на университета професор Пламен Илиев , по чиято идея се реализира проекта, каза: На тази улица са разположени всички необходими функции за тяхното нормално обучение - банков офис, офис Студентски..

публикувано на 21.10.17 в 05:00

Планински маратон „Хайдушки пътеки“ стартира днес в Сливен

Началото ще бъде дадено в 8:00 часа от символа на града „Стария бряст.“ В него ще се включат едни от най-изявените състезатели по планинско бягане в България. Маратонът е класически 42 км., както и 21 км. за професионалисти. Отделно от професионалистите, е предвидено и трасе за граждани и представители на институциите в града. Те ще пробягат..

публикувано на 21.10.17 в 04:50
Архивна снимка на Пебло Неруда.

Експерти: Пабло Неруда не е починал от рак

Международен екип учени излезе със становище, че поетът и носител на Нобелова награда Пабло Неруда не е починал от рак. Експертите са фокусирани върху идентифицирането на патогенната бактерия, която може да е причинила кончината му. Комунистическият писател почина след военния преврат на десните в Чили през 1973 г. Според официалната версия той..

публикувано на 21.10.17 в 04:05

И Перу узакони използването на марихуана за медицински цели

Перу стана поредната страна в Латинска Америка, която узакони използването на марихуаната за медицински цели. Националният конгрес одобри с 67 гласа "за" и 5 "против" закон, позволяващ растението да се произвежда, внася и продава. Според законотворците стъпката ще спомогне за подобряването на качеството на живота на хиляди пациенти: Днес дадохме..

публикувано на 21.10.17 в 03:56

Средната възраст на потребителите в интернет пада с три години

Всяко дете между 9 и 17 години вече е в интернет, като 90 процента от тези деца ежедневно са в мрежата. Тревожните данни съобщи Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет, според когото това е благодатна почва за всякакви измами. Над 70 на сто от ненавършилите 12 години вече имат профили във Фейсбук, където голям проблем са и фалшивите..

публикувано на 21.10.17 в 03:53

Все още не е ясно къде ще бъдат загробени заразените птици от добричкото село Стефаново

Патиците в птицефермата в село Стефаново, които трябва да бъдат умъртвени, са 11 000. Все още обаче не е взето окончателно решение къде да бъдат загробени. Според кмета на село Стефаново Марин Хаджийски мястото, което Областната дирекция по безопасност на храните   е избрала, не е подходящо и има постъпила жалба: Моето становище е, че това..

публикувано на 21.10.17 в 03:47

Започна масово монтиране на водомери в град Рила

Жители на Кочериново и близките села обвиняваха "Кюстендилска вода" в липса на контрол по потреблението на питейна вода в Рила, където, според коментари, над 90% от домакинствата са без водомер. Доскоро в Рила начислявали месечните суми за вода по 5 кубика на член от семейството или в домакинство при цена малко над 1,40 лв. за кубик. От управата на..

публикувано на 21.10.17 в 01:24