Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват качеството на слънчевите очила на пазара

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартира масирана национална проверка на слънчевите очила, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти. 

69 модела очила с общо количество над 7600 броя са спрени от внос, съвместно с митническите власти от началото на тази година, защото са били без нанесена СЕ маркировка, съобщават от контролния орган.

През 2016 г. са проверени повече от 900 различни марки и модели слънчеви очила в търговски обекти на територията на цялата страна, като за 260 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. На всички нарушители са съставени актове на обща стойност 51 хиляди лева.

Установено е още, че 71 модела очила се предлагат на пазара без маркировка за съответствие и те са спрени от разпространение.

Липсата на UV-защита може да доведе до увреждане на очите, напомнят от Комисията. На нейната страница е публикувана полезна за потребителите информация, а проверките целят превенция и повишаване информираността на потребителите при избора на очила.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!