Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е кандидат за домакин на европейско първенство по акробатика през 2019 година

Николина Христова: Акробатиката вече е част от програмата на Младежките олимпийски игри
Снимка: FIG

България е кандидат за домакинство на европейското първенство по акробатика през 2019 година, новината съобщи специално за предаването „На финала“ генералният секретар на Българската федерация Николина Христова.

През 2019 кандидатстваме за домакинство на европейско първенство. Подготвихме презентация. Изпратихме я в европейската централа и в края на този месец трябва да я защитим. Имаме много силна конкуренция в лицето на Израел. Надявам се да впечатлим Изпълнителното бюро и да спечелим, уточни Христова.

През тази година Българската федерация по акробатика чества своя 65 годишен юбилей. Тържеството, което ще събере всички големи звезди в този спорт ще е на 12 юли в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски.

Федерацията взе решение да отбележи своята 65-та годишнина, като почете поколенията състезатели, треньори и хореографи, които създадоха силната българска школа. Тя десетилетия наред носеше славата на страната ни. Имаме 51 –н световни и европейски шампиони. Не всеки спорт може да се похвали с такъв звезден принос, допълни Христова.

Генералният секретар на централата се похвали още, че в края на миналата седмица ръководството е почело със своеобразен бенефис един от най-успешните треньори в този спорт – Юри Инджов

За този човек, за този голям човек, само и единството респект и уважение. Той е основател на акробатиката в ЦСКА. Работи там от 1981-ва до 2017-та година. Като състезател, в продължение на 10 години е бил републикански шампион. Има 8 сребърни и 3 бронзови медала от големи първенства. Като треньор е спечелил 28 световни титли. Цифрите сами по себе си, казват достатъчно, завърши Николина Христова.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна