Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Време е за ясна позиция на България на политическо ниво за новите изисквания за въглищните централи

КНСБ и "Подкрепа" са поискали среща при премиера за обсъждане на казуса

Снимка: БГНЕС

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който днес беше в мини "Марица-изток", за да разговаря с работниците, коментира в ефира на "Хоризонт" очакваните последствия за българската икономика от т.нар. "голям енергиен завой", който предприема ЕС и който предвижда да се даде приоритет на възобновяемата енергия за сметка на използването на въглища, като се въвеждат нови норми за емисиите от големите горивни инсталации. Към нас има конкретни искания с конкретни срокове производството да бъде съкратено, което ще остави хиляди хора без работа.
 

Димитров подчерта, че България трябва да се присъедини към държавите, които искат преразглеждането на европейското решение за новите норми за допълнително завишаване на изискванията за вредните емисии, отделяни от големите горивни инсталации. Смятам, че наистина е вече време да се определи ясна позиция на България на политическо ниво, досега на експертно ниво бяха заемани такива позиции  по проблема, посочи лидерът на КНСБ, допълвайки:

В момента европейската организация на производителите на въглища – на тези, които добиват въглища, всъщност поставя под въпрос цялата процедура по вземането на решение.

Към деветте страни, които в момента защитават тази позиция "против" новите изисквания, Димитров смята, че ще се присъединят и още.

Още няколко може би ще се присъединят Белгия определя своята позиция и някои други държави, защото наистина изискванията са непосилни и много от държавите си дават сметка, че поемайки подобен ангажимент, се изправят пред не само социални, а и пред икономически и други изисквания и условия, в това число и елементи от националната им сигурност, както и България, които наистина са изключително радикални и много тежки и трябва да бъдат поставени в други рамки.

КНСБ и "Подкрепа" са поискали среща при премиера, която се надяват са се проведе в следващите няколко дни и преди обявения за петък дебат в НС, на която ще настояват правителството да се произнесе по темата и да бъда връчен мандат на МОСВ. Целта е да имаме позиция в следващите седмици, защото остава месец и половина, в който трябва да се вземе решение по този случай.

Синдикатите ще настояват също час по-скоро да се възобнови работата по подготовката на Енергийната стратегия на България с хоризонт 2030-2050 година, за да се проведе политически и обществен дебат за бъдещето на българската енергетика.

Лидерът на КНСБ коментира и казуса, свързан с дейността на "Синдикалната взаимозастрахователна кооперация", на която временно се забранява да сключва нови договори по всички класове застраховки. Кооперацията е свързана с КНСБ. Димитров коментира, че бизнес моделът на работа на кооперацията е специфичен  и от синдиката оспорват аргументите на КФН да наложи ограниченията, като са завели и дело в съда. Синдикалистът каза, че ВАС вече се е произнесъл на 8 юни и допълни, че смята, че работата на животозастрахователната кооперация, която е единствена от този тип у нас, ще бъде възобновен:

Използвам тази възможност да успокоя всички тези, които са наши членове и член кооператори на нашата кооперация, че в най-скоро време  надявам се, КФН трябва да се съобрази с решението на ВАС и да влезе в законовите изисквания, извън които всъщност е това действие и това решение от петък вечерта (забраната за сключване на договори – бел.ред.).

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени