Д. Бранков: Демографските процеси са основният фактор, който определя проблемите на пазара на труда у нас

Димитър Бранков, БСК
БГНЕС

Динамиката и проблемите на пазара на труда у нас коментира в ефира на „Хоризонт“ Димитър Бранков от Българската стопанска камара. Той отбеляза, че от около година – година и половина у нас има хроничен дефицит на квалифицирана работна ръка, който се свързва с възстановяването в икономиката:

Основният проблем е демографски, подчерта Бранков:

Основният проблем, ако трябва да бъде назован, е демографски проблем – това е намаляването на населението на страната и от тук на работоспособното население. Така че всеки един по-осезаем икономически растеж, такъв средно за страната е около 3-3,5 процента, отчитан за последното тримесечие, но в туристическата индустрия, в много други браншове има много по-осезаем растеж, респ. „глад, апетит“ за кадри.

Бранков изтъкна, че бизнесът не може сам да се справи с тази ситуация и ролята на държавата е решаваща. Той напомни за настояването на бизнеса да се либерализира режимът за наемане на работници от страни извън ЕС, както и да се облекчат изискванията, според които се наемат непълнолетни между 16 и 18 години на работа, при съответна защита на условията на труд.

Бранков отбеляза, че това са краткосрочни мерки, като по-важна е политиката с дългосрочен хоризонт, в която особено място трябва да заеме привличането на т.нар. уязвими групи.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

В."Хабертюрк": "Турски поток" сменя маршрута си към България

Под заглавие "Турски поток сменя маршрута си", турският вестник "Хабертюрк" съобщава, че газопроводът ще смени маршрута си и ще влиза от Турция в България, а не в Гърция. Според автора на статията Олджай Айдилек , промяната е била обсъдена в турското министерство на енергетиката.  От Турция руският газ ще влиза в България, а не в Гърция, и..

публикувано на 14.12.17 в 18:42

МВФ: Подкрепяме усилията на България за влизане във валутния механизъм, предхождащ въвеждането на еврото

Международният валутен фонд подкрепя усилията на България за влизане в механизма, предхождащ въвеждането на еврото и в Еврозоната след това. Това заяви ръководителят на мисията на Фонда у нас Йорг Декресин . Той посочи, че влизането във валутния съюз ще донесе ползи, но и нови отговорности на България. Международният валутен фонд препоръчва..

обновено на 14.12.17 в 17:43

Изненадващо силен скок на продажбите на дребно в САЩ през ноември

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха изненадващо силно през ноември, отбелязвайки по този начин солиден старт на предпразничния сезон на търговия, което е пореден знак за доброто представяне на американската икономика. Според Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха през ноември с 0,8% на месечна база, докато очакванията..

публикувано на 14.12.17 в 16:49

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до близо 44-годишно дъно от едва 225 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо силно, доближавайки 44-годишното дъно от преди два месеца, което е пореден знак, че силният трудов пазар във водещата икономика в света продължава да се затяга. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 9-и декември се понижиха с 11 000 до..

публикувано на 14.12.17 в 16:18

Walt Disney ще закупи важни активи на 21st Century Fox за над 52 млрд. долара, слагайки край на империята на Рупърт Мърдок

Филмовата компания   Walt Disney Co. обяви в четвъртък, че е постигнала споразумение за покупката на телевизионния, филмовия и на международния бизнес на притежавания от Рупърт Мърдок гигант Twenty-First Century Fox Inc . за 52,4 млрд. долара под формата на акции , тъй като най-голямата в света развлекателна компания търси още по-мащабни..

публикувано на 14.12.17 в 16:04

ЕЦБ остави без промяна настоящата си лихвена политика на последното за годината заседание

След края на днешното си заседание, Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти, потвърждавайки, че очаква лихвените ставки да останат в досегашните нива за "продължителен период" и далеч след края на програмата за "количествени улеснения". В същото време ЕЦБ потвърди решението си от октомврийското заседание, че..

публикувано на 14.12.17 в 15:34

Немският Ifo институт повиши рязко прогнозите за икономическия растеж на Германия през тази и следващата година

Немският водещ институт Ifo направи здрава възходяща ревизия на своите досегашни икономически прогнози за тази и следващата година, цитирайки доброто представяне на промишления сектор и на строителството, както и силното частно потребление. Според институтът Ifo, водещата европейска икономика се очаква да нарасне през настоящата година с 2,3%..

публикувано на 14.12.17 в 15:14