Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебната реформа – какво следва след преките избори за членове на ВСС

ВСС гласуване
Снимка: БТА

Изборите, които проведе съдийската колегия, за да излъчи свои представители в следващия ВСС, коментираха в ефира на "Хоризонт" съдия Методи Лалов, който също беше кандидат, и Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията. На вота съдийското съсловие доказа, че е ангажирано с управлението на съдебната власт, изтъкна Марков, но добави:

В конкретния случай обсъждаме съдийската квота, а тя – съпоставена с цялостната структура на ВСС, е сравнително малка. Остават нерешени проблемите с останалите квоти, със самия баланс в двете колегии (във ВСС), а и големият дебат за начина на конституиране и размера на парламентарната или политическата квота.

Този избор е лъч светлина, каза още Марков:

Самият процес ме кара да бъда оптимист, тъй като имаше висока активност, имаше опровергаване на някои сравнително песимистични прогнози за предизвестен изход на изборите – така че в тази посока съм оптимист, но не мога да кажа подобни неща за останалата част от бъдещия ВСС, допълни анализаторът.

Димитър Марков смята, че тези избори ще бъдат добър аргумент за продължаване на дебатите за съдебната реформа и формирането на ВСС в посока на намаляване на политическата квота в Съвета. Според Марков въпреки успеха на вота на съдиите е рано да се каже, че това е началото на края на политическите влияния в съдебната система:

Мисля, че още сме далеч от този момент, каза Марков, но добави:

Аз лично съм нетърпелив да видя новия състав на ВСС и особено хората, които бяха избрани от съдийската квота по този начин – дали ще съумеят да се чуват във следващия ВСС?

Дори не да влияят на решенията, но поне да се чува техният глас, както в момента се чува гласът на опозицията във ВСС, тъй като се надявам, че това е пътят и това е начинът – поне, ако не чрез мнозинство, поне да има гласове, които да говорят в този ВСС, за да може и обществото да вижда, че в рамките на съдебната власт има повече от едно мнение

Съдия Методи Лалов, който също се включи в разговора, отбеляза, че в съдебната система вече има по-голяма критична маса от хора, които ще изискват нещата да се случват съобразно закона:

И този смисъл каквото и да се случи в новия ВСС – дори и малцинство да бъдат почтени хора, сигурен съм, че ще имат много по-силна подкрепа в съдебната система, каквато нямаха досега.  Длъжен съм да вярвам в това и съм убеден в това нещо, подчерта Лалов. Той обаче заяви, че не се е отказал от намерението си обжалва резултатите от вота:

Аз лично ще обжалвам този избор, не защото очаквам промяна в гласовете по отношение на себе си, а за да бъде даден ясен отговор пред обществото – този избор е направен чрез система, която е надеждна или не – независимо от резултата, който в голяма степен се покрива и с моето мнение.

Лалов посочи, че трябва да има конституционна промяна, която да доведе до намаляването на политическата квота в ръководството на съдебната система и обществото трябва да настоява за това. Но тази политическа квота не бива да бъде намалявана докрай, за да има контрол между властите на принципа "власт власт възпира".

Интервютата на Емилия Антова с Димитър Марков и с Методи Лалов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна