Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Лесенски: Финансовите задължения ще са най-сложният аспект в преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В коментар във връзка със започналите в Брюксел преговори между ЕС и Великобритания за Брекзит анализаторът от Институт „Отворено общество“- София Марин Лесенски отбеляза, че и двете преговарящи страни имат интерес да запазят постигнатия добронамерен тон, ако искат да постигнат нещо:

Както видяхме досега, никой няма да печели от този Брекзит, така че е по-добре нещата по скоро да текат нормално, отколкото да има противопоставяне.

Преговорите обаче в никакъв случай няма да бъдат лесни, подчерта Лесенски, като посочи, че основното  предизвикателство ще бъде финансовата страна на раздялата на Обединеното кралство и ЕС:

Финансовите задължения ще бъдат едно от най-трудните неща за преговори между Великобритания и ЕС – страните, които остават. Това включва финансовите задължения, които Великобритания има във вноската за бюджета на ЕС, общото имущество, изплащане на пенсии и какво ли не още.

Предполагам, че преговорите ще започнат с нещо, което е по-належащо и малко по-лесно като правата на гражданите на двете страни – съответно правата на европейските граждани във Великобритания и британските граждани в Европа, отбеляза още анализаторът.

Снимка

Ще трябва още време на Великобритания, за да си изясни какво точно иска от Брекзит, отбеляза още Лесенски, като допълни, че не можем да очакваме големи отстъпки от страна на Брюксел. ЕС по-скоро разчита на бързи преговори, докато Великобритания, която има да решава и вътрешнополитически проблеми – залага на протакането и на бавенето на процеса, изтъкна анализаторът.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна